Već dva mjeseca u Bistrici kod Prijedora vlada bezakonje, sprovodi se demonstracija sile i ruši se ustavno pravni poredak i sve temeljne vrijednosti na kojima smo mislili da se zasniva i gradi Republika Srpska.

Ovo su, između ostalog, poručili mještani Bistrice u otvorenom pismu premijeru Radovanu Viškoviću i ministrima u Vladi RS, te predsjedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću i poslaničkim klubovima.

Nezadovoljni što se u njihovom selu već uveliko raskopava zemljište za budući rudnik lignita, što se, kako tvrdi, radi nezakonito i bez poštovanja procedura, Bistričani su ranije upućivali otvorena pisma predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i resornom ministru u Vladi RS Petru Đokiću.

Sva ta pisma, kao i tužbe u pravnom sporu protiv Vlade RS, prošli su, za sada, bez odgovora i bez ikakve konkretne reakcije.

Proces otvaranja rudnika i dodjele koncesije, koji je započeo na inicijativu firme “Drve-eksport” iz Teslića nastavlja se i uprkos upornim protestima mještana pod motom “Čuvam svoje dvorište”.

Prema pisanju medija, “Drvo – eksport” je vlasništvo Srđana Klječanina Rufija, odbornika SNSD u Tesliću.

Protiv Klječanina i direktora “Drvo – eksporta” Mladena Markočevića se vodi krivični postupak, zbog nelegalne sječe ogromnih površina šuma, vrijednih najmanje milion maraka. Krivična prijava je podnesena 2021. godine.

Bistričani su od Vlade RS i Narodne skupštine RS zatražili obustavljanje, po njima nelegalnih, rudarskih radova, koji će, kako tvrde, uništiti njihovo selo i učiniti “ono što ni Turci, Austrougari, Nijemci, fašisti , ni ustaše nisu uspjeli, a to je da se ugasi život u Bistrici.”

Pozivajući se na članove Ustava RS, kojima su zagarantovana prava na zdravu životnu sredinu, te na mirno okupljanje, javni protest i javnu kritiku organa vlasti, Bistričani tvrde da je u njihovom selu na djelu protivustavno djelovanje, bezzakonje i demontracija sile.

– Bezzakonje i demonstracija sile se ogledaju u uzurpaciji privatne svojine, nepoštovanju katastrskih čestica, bespravnom rušenju i uništavanju privremenih ograda,  koje su mještani postavili oko svojih parcela u skladu sa terenskim izlaskom geometra i granicama parcela – navodi se u otvorenom pismu.

– U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, za Republiku Srpsku su život dali mnogi građani Bistrice, 23 mještanina su poginula, 2 se još vode kao nestali, u ratu je ranjeno 30 do 40 mještana, imamo na desetine RVI – navodi se u otvorenom pismu.

Bistričani se pitaju, kako da očevima, majkama, djeci i potomcima poginulih boraca i ratnih invalida “objasne za koje su ideale i ciljeve oni dali svoje živote i svoje dijelove tijela.”