Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da se srpski narod i danas suočava sa brojnim izazovima u svom opstanku sa kojima se borio kroz istoriju i uspio da ih prebrodi nepokolobljivim duhom i jedinstvom.

Stevandić je istakao da izložba “Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima”, koja je otvorena danas u Banjaluci povodom obilježavanja 105 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad, svjedoči o slavnom dobu.

“I to doba je bilo teško, ali je i tada postojao nepokolebljiv duh i snaga, a potom i jedinstvo srpskog naroda koji su doprinijeli njegovoj slobodi”, rekao je Stevandić novinarima.

On je naveo da izložba sadrži određene fotografije koje su prvi put prikazane u Bitolju prije 20 dana, te da će svi koji pogledaju izložbu shvatiti značaj borbe.

Autor izložbe Dejan Antić rekao je da je period Velikog rata ispisan crnim slovima u istoriji srpskog naroda zbog broja stradalih Srba.

“U Banjaluci se svi sećaju veleizdajničkog procesa, kada se sudilo srpskoj intelektualnoj eliti, srpskoj mladosti. Svi se sećaju da je ovde zabranjena ćirilica, kao i rad srpskih prosvetnih i kulturnih društava, to znači da je tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji smetalo sve što je bilo srpsko”, rekao je Antić, koji je pro­fe­sor na Fi­lo­zof­skom fa­kul­te­tu u Nišu.

On je istakao da je obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku važno kako bi se od zaborava sačuvali junaci i njihovo herojstvo i slava.

“I danas doživljavamo pritiske i po pitanju Kosova i Metohije, ali i ovde u Republici Srpskoj. Nastoji se marginalizovati srpski nacionalni faktor širom Balkana, a jedini način da se odupremo svim tim nasrtajima je upravo naša nacionalna sloga i jedinstvo”, rekao je Antić.

On je istakao da je otvaranje današnje izložbe prilika da se pokaže to jedinstvo, koje je od izuzetnog značaja u borbi protiv svih problema i iskušenja koji su snašli srpski narod i srpske zemlje.

Stevandić i Antić su prije otvaranja izložbe prisustvovali parastosu poginulim srpskim i crnogorskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu u Hramu Hrista Spasitelja i polaganju vijenaca na Spomenik banu Milosavljeviću.