– Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i mitropolit crnogorsko promorski Joanikije osveštali su kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Događaju je prisustvovao i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, kao i ministri prosvete Miomir Vojinović i pravde Marko Kovač, prenele su “Vijesti”.

Svečanosti su prisustvovali i funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Dragoslav Šćekić, Vasilije Lalošević, ambasador Rusije u Moskvi Vladislav Maslenikov, predsednica skupštine glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore, Demokratske Crne Gore i drugi.

Vlada je u novembru prošle 2022. godine najavila da će finansirati tu srednju versku školu sa 900.000 evra.

Iz Ministarstva prosvete su ranije rekli “Vijestima” da će gimanzija “Sveti Sava”, prema utvrđenom planu i programu rada, upisati dva odeljenja sa po 20 učenika.

”Novac im nije dodeljen za rad, već za osnivanje verske škole, što je bilo predviđeno budžetom za 2022″, kazali su tada iz Ministarstva.

Dozvolu za rad škole je pred sam istek mandata dala je bivša ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Ktitor je Risto Drekalović, koji je kazao da sa mnogo ljubavi grade hram.