Izjava Šemsudina Mehmedovića, poslanika SDA u parlamentu BiH, da su protesti koji su održani za odbranu institucija Srpske prijetnja po bezbjednost naišla je na oštre reakcije u Srpskoj, odakle je, između ostalog, poručeno da u njegovoj glavi i dalje stanuju tenkovi, granate i zolje, kao i da je on na ivici da odgovara za zločine i vehabije koje je dovodio i mudžahedine kojima je dao podršku.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da BiH nije država, nego zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji imaju pravo na svoje odluke, te naglasio da to pravo srpskom narodu niko ne može i neće oduzeti.

“Oni su prijetnja po BiH i sve što su činili posljednjih godina činili su da se ova zemlja raziđe. Ako 30 godina nešto gurate i ne može onako kako vi hoćete – onda odustanite. Mehmedović je na ivici da odgovara za zločine i vehabije koje je dovodio i mudžahedine kojima je dao podršku”, rekao je Dodik.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je da jedini uzrok sukoba može biti politika aparthejda koja se vodi u bošnjačkim institucijama i u bošnjačkom dijelu BiH.

Reagujući na to što Mehmedović mirne proteste predstavlja kao prijetnju, Stevandić je rekao da je jedini balvan koji postoji onaj u Mehmedovićevoj glavi.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, izjavila je “da u glavi Šemsudina Mehmedovića i dalje stanuju tenkovi, granate i zolje”, pa mu se onda priviđaju oklopa vozila despoti i vihori.

Lider Demosa Nedeljko Čubrilović rekao je da to što Mehmedović mirne proteste podrške institucijama Srpske predstavlja kao prijetnju i pominje nekakvu “balvan revoluciju” predstavlja izvlačenje iz konteksta i dolivanje ulja na vatru.