Prošle sedmice je u selu pored Krškog, u Sloveniji, veterinarski inspektor bez ikakve najave i upozorenja oduzeo 24 goveda s farme porodice Možgan.

Prema zvaničnom saopštenju, životinje su navodno bile zanemarene, prenosi Moja Dolenjska. Ali, ono što je uslijedilo, ostavilo je bez riječi i javnost i stočare u cijeloj Deželi, ali i u komšiluku.

Naime, četiri dana nakon što je u Sloveniji stupila na snagu dopuna Zakona o zaštiti životinja, a koja inspektorima omogućava njihovo oduzimanje ako se otkrije da ih uzgajivači drže u nehumanim uslovima, inspektorica je poljoprivredniku oduzela 24 krave.

U zapisniku inspekcije o oduzimanju navodno ne stoji šta je tačno uzgajivač počinio, niti koliko je životinja oduzeto. Vlasnik Rudi Možgan je šokiran te opovrgava da su životinje zanemarivane, a to što su bile blatne, opravdava nepovoljnim vremenom, ondnosno čestim jakim pljuskovima na tom području.

“Prikolice za stočnu hranu selimo metar po metar kako bi životinje koje su od teljenja svo vrijeme na ispaši bile što suše. Ne uzgajamo ih da bismo ih mučili”, izjavio je Možgan, vlasnik stada vrijednog 50.000 evra. Kaže kako je farmu iduće godine planirao preuzeti njegov sin, ali to sada neće biti moguće.

U tamošnjoj Agenciji za sigurnost hrane za medije su kratko izjavili da je stoka bila ograđena u malom ispustu, koji je bio jako blatnjav, bez pristupa vodi i hrani, staji ili suvom ležaju.

“Životinje su bile prekrivene blatom i nije im pružena veterinarska njega”, naveli su.

Neprimjereno i protivzakonito?

Ovaj je slučaj digao na noge Sindikat poljoprivrednika koji smatraju da je ovakav postupak nezakonit. Kako piše “N1”, predstavnici poljoprivrednika ističu sporan način oduzimanja, pri čemu je inspektorica navodno dozvolila jednoj od prisutnih zaštitnica životinja da sama odveze jednu od oduzetih krava.

Oštro je reagovala i Poljoprivredno-šumarska komora uvjerena da je riječ o pretjeranoj i nezakonitoj mjeri.

“Životinje nisu bile uzgojene u optimalnim uslovima, ali nisu imale nikakve negativne posljedice zbog toga. Mogle su otići iz mulja na pašnjak”, saopštili su. 

Ogorčeni su i u Savezu slovenačkih seljaka koji upozoravaju da je ovakvo postupanje neprimjereno i protivzakonito.

Kakve veze slučaj ima s premijerom Golobom?

Sve je ovo dobilo i političku konotaciju. Naime, inspektor Danuša Štiglic, koja je naredila oduzimanje životinja, ovoga je ljeta bila kandidat za novu direktoricu Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja.

Na to ju je, kako je tada pisao Dnevnik nagovorio premijer Robert Golob, a onda je Vlada, navodno zbog pobune Poljoprivredno-veterinarske komore i radnika uprave, imenovala drugu kandidatkinju.

Ministarka poljoprivrede Irena Šinko takođe je morala napustiti ministarsko mjesto u oktobru jer nije u potpunosti podržala navedeni zakon. Bila je uvjerena da će biti teško provodiv u praksi.

Zanimljivo je i to da se partnerica premijera Goloba, Tina Gaber otvoreno zalagala za provođenje zakona te je bliska udruženjima za zaštitu životinja, konkretno, Udruženju za zaštitu konja koja je objavila fotografije krava u blatu te navodno primila jednu od njih, prenosi “Agroklub”.