Osnovni sud u Banjaluci u slučaju ustupanja ili preuzimanja postupka izručenja osuđenog bjegunca Ivice Miškovića iz Hrvatske postupa kada se steknu uslovi i nakon obraćanja nadležnih organa, prema proceduri koja je regulisana sporazumom o pravnoj pomoći između BiH i Hrvatske, rečeno je u ovom sudu.

Sud je podsjetio da je donio naredbu o raspisivanju potjernice protiv Miškovića koji se nalazi u bjekstvu nakon izricanja prvostepene presude.

Iz Suda su istakli da je naredba o potjernici donesena 8. novembra, kao i da je o tome saznanja imala i sudska policija, te je u skladu s njihovom nadležnosti obavijestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i ostale nadležne organe.

U Osnovnom sudu su naveli da je na snazi bila i ranije raspisana međunarodna potjernica, kao i da je javno objavljena presuda kojom je Mišković za počinjena četiri krivična djela obljube sa djetetom mlađim od 15 godina dobio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

– Izrada navedene presude je u toku i biće izrađena u zakonskom roku od 30 dana – pojasnili su u Osnovnom sudu za Srnu.

Zagrebačka policija saopštila je da nakon lociranja bjegunca Miškovića iz Osnovnog suda u Banjaluci po izricanju zatvorske kazne za teško zlostavljanje djevojčice nije bilo osnova za njegovo dalje zadržavanje, odnosno hapšenje s obzirom na to da je i hrvatski državljanin.

Iz zagrebačke policije su istakli da prema odredbama Ustava Hrvatske hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu sa međunarodnim ugovorom ili pravnom tekovinom EU.

Mišković, za sada, slobodno šeta Zagrebom, pa je tako viđen u ulici u kojoj se nalazi dječiji vrtić, a jutros je došao i do redakcije portala “24sata”. Kako prenosi ovaj hrvatski portal, on je vrlo neuvjerljivo tvrdio da “nije kriv” za ono za šta je osuđen, te da mu je “sve podmetnuto”. Potom je otišao u nepoznatom pravcu, a redakcija “24sata” o svemu je obavijestila policiju, prenosi RTRS.