Grad Banjaluka opredijeljen je za uređenje područja Trapista imajući u vidu činjenicu da je riječ o lokaciji koja je bitna za istoriju našeg grada.

-Aktuelna gradska administracija pokrenula je projekat oživljavanja ovog dijela grada, koji se odvija u nekoliko faza. Prve aktivnosti započeli smo prije dvije godine raspisivanjem javne nabavke za rekonstrukciju starog mosta. Nažalost, nabavka je dva puta pala, a skok cijena na tržištu uslovio je i vrijednost radova na samom mostu – kazala je na današnjoj konferenciji za novinare koordinator ovog projekta u ime Grada Banjaluke, Milada Šukalo.

Baviti se ovim mostom, kako je navela, značilo je mnogo analizirati i izučavati sve ono što se u prošlosti ovdje dešavalo.

-Veliki turistički značaj ima ovaj projekat i sami most, a takođe ovo je naselje gdje je zasijala prva sijalica. Tako da čim se se odlučili za projekat oživljavanja ovog dijela grada, odlučili smo se da se radovi izvode u više faza. Osim rekonstrukcije mosta, uskoro nas očekuje i raspisivanje javne nabavke za izgradnju parka, uz podršku donatora – kazala je Šukalo.

Govoreći o rekonstrukciji mosta, rekla je da se ona odvija u nekoliko faza, od kojih je prva završena i koja je podrazumijevala uređenje tzv. gornjeg dijela, a koja je, između ostalog podrazumijevala izradu drvene kolovozne konstrukcije, pjeskarenje svih čeličnih elemenata mosta, sa novom izradom antikorozivne zaštite, zamjenu čeličnih elementa rasponske konstrukcije koji su doživjeli značajne deformacije usljed mehaničkih udara, te ugradnja nedostajućih elemenata i izrada i montaža pješačke ograde.

-Druga faza, koja je u toku, podrazumijeva da dodatno uredimo i ojačamo same stubove koji se nalaze u vodi. Radi se o vrlo komplikovanom i zahtjevnom procesu. Treća faza je uređenje rasvjete, jer želimo da specifičnom rasvjetom na mostu pokažemo koliko je lokacija značajna za naš grad i da je upravo ovdje zasijala prva sijalica u Banjaluci – pojasnila je ona.

Napomenula je da je ovdje uređena pristupna saobraćajnica, postavljeni tzv. ležeći policajci, urađeni dodatni parking kod tzv. boračke zgrade.

-Paraleleno s tim, pokrenuli smo razgovore sa Banjalučkom pivarom u vezi sa uređenjem područja oko restorana koji se nalazu u krugu Pivare i obale s druge strane Vrbasa. Takođe, sa  Banjalučkom biskupijom smo krenuli u aktivnosti da im pomognemo da dodatno ožive sadržaj u samostanu Marija Zvijezda, koja je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu– navela je Šukalo.

Najavila je i nove aktivnosti na ovom području, a u vezi su sa obnovom stare hidrocentrale koja bi bila pretovrena u muzej, zatim uređenje biciklističkih staza prema Trapistima i sl.

-Dobrobit Banjaluke nam je na prvom mjestu i u tom smislu stojimo na raspolaganju i pozivam sve građanie i Savjet MZ Lazarevo da nam budu partneri na uređenju ovog dijela grada- zaključila je Šukalo.