Novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina, opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos.

Kako javljaju iz Evropske agencije za sigurnost hrane, štetna hemikalija otkrivena je u mandarinama koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine.

Količinu klorpirifosa od 0,031 mg/kg (ne smije biti nimalo) hrvatski inspektori otkrili su službenom kontrolom na tržištu. To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača.

Uzorak je uzet još 20. novembra, a nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu obavijestila službena tijela u BiH. Uz to, uništene su sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU, piše Danica, prenosi N1.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mjestima u Hrvatskoj otkriven klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Prije toga mandarine s tragovima klorpirifosa otkrivene su i u pošiljci za Srbiju.

Klorpirifos je na području EU, dakle i u Hrvatskoj, potpuno zabranjen u aprilu 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može uticati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim koeficijentom inteligencije, navodi se u odluci Evropske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Klorpirifos je potpuno zabranjen u RH zbog dokazane gentoksičnosti i neurotoksičnosti i pesticidi koji ga sadrže, ne smiju se uopšte koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.