Opasna bakterija vreba iz neopranih jagoda
Jagode su često tretirane pesticidima kako bi se zaštitile od štetočina. Ostaci ovih hemikalija mogu da ostanu na površini voća i mogu da budu štetni za zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama. Jagode mogu da budu kontaminirane zemljom, bakterijama i drugim mikroorganizmima. Pranje pomaže u uklanjanju ovih potencijalno štetnih supstanci, ali je činjenica da ih mnogi samo ovlaš operu u vodi.
Ako jedete nedovoljno oprane jagode, povećavate rizik od dobijanja kampilobakterioze, crijevne infekcije sa znacima upale tankog crijeva, uzrokovana bakterijom Campylobacter. Ova bakterija se nalazi u crijevima nekih životinja, posebno živine i može da dospije u hranu ako se ne poštuju higijenska pravila tokom njene obrade.
Kampilobakterioza se često javlja od maja do avgusta, a za većinu ljudi simptomi su blagi i traju od nekoliko dana do nedjelja. Međutim, ozbiljnije komplikacije mogu da se jave kod nekih osoba, posebno kod onih sa oslabljenim imunitetom. Dr Ana Makarova otkriva da su simptomi ove bolesti: dijareja, bol u stomaku, temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje.
Prema njenim riječima, voda je ta koja utiče na smanjenje koncentracije štetnih materija u voću. U većini slučajeva kampilobakterioze, liječenje uključuje održavanje hidratacije i režim odmora. Štaviše, liječenje je simptomatsko, ali ako su simptomi teški ili ako infekcija traje duže, ljekar može da uvede antibiotike.
Da biste pravilno oprali jagode, preporučuje se da ih stavite u cjediljku i isperete pod mlazom hladne vode, potom da lagano svaku jagodu trljate prstima kako biste uklonili prljavštinu. Možete i da ih potopite u posudu sa hladnom vodom i blagim rastvorom sirćeta na nekoliko minuta, a zatim dobro isperete čistom vodom, prenosi Mondo.