Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pomilovao je osuđenog nasilnika Ognjena Mrđu (35) iz Banjaluke i ostatak kazne mu zamijenio uslovnom osudom.

Ognjen Mrđa je sredinom marta 2017. osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na jedinstvenu kaznu od dvije godine i sedam mjeseci zatvora zbog napada na sugrađanina Davora Malića, koga je brutalno pretukao, strpao u gepek BMW i odvezao u naselje Ponir, gdje ga je skinuo golog i bacio niz brdo.

Predsjednik Dodik je donio odluku o pomilovanju Mrđe, iako je za to dobio negativno mišljenje Okružnog suda u Banjaluci, a koji je i osudio Mrđu.

Neuvaženo mišljenje Okružnog suda

U Službenom glasniku Republike Srpske objavljeno je da je Mrđa bio osuđen za krivično djelo “iznuda” u sticaju s krivičnim djelima “teška tjelesna povreda” i “nedozvoljena trgovina i promet oružja ili eksplozivnih materija”.

Navedena presuda, od dvije godine i sedam mjeseci zatvora, potvrđena je i presudom Vrhovnog suda Republike Srpske.

– Ognjenu Mrđi se daje pomilovanje: neizdržani dio kazne zatvora se zamjenjuje uslovnom osudom. Mišljenje Okružnog suda u Banjaluci, koji je vodio prvostepeni krivični postupak, je negativno, a mišljenje Ministarstva pravde Republike Srpske je pozitivno – navodi se u objavi u Služenom glasniku.

Presudom Okružnog suda u Banjaluci Ognjen Mrđa je za iznudu osuđen na dvije godine, za nanošenje teških povreda dobio je šest mjeseci, dok je za nelegalno posjedovanje pištolja CZ, kalibra devet milimetara, dobio tri mjeseca zatvora.

Sud je tada kazne objedinio u jedinstvenu od dvije godine i sedam mjeseci zatvora.

Utjerivao dug od 70 KM

Napad se dogodio 18. novembra 2016. godine, iza kafe bara “Double L”, u ulici Majke Jugovića u Banjaluci.

U presudi se navodi da je Ognjen Mrđa, u namjeri da utjera dug od 70 maraka, nasrnuo na Davora Malića, oborio ga na pod i izudarao šakama i drškom pištolja.

– Dok je Malić ležao na tlu Mrđa je dovezao svoj BMW i uz pomoć Andreja Pravdića žrtvu nagurao u gepek. Odvezli su ga u naselje Ponir. Tu ga je Mrđa izvukao iz gepeka, a onda mu je pištoljem prijetio da će ga ubiti – navodi se u presudi.

Nakon toga Mrđa je ponovo izudarao Malića nanijevši mu teške povrede glave, sa prelomima jagodice, donje vilice, nosa i prelomom prsta. Potom je s njega skinuo svu odjeću i uzeo mu 30 maraka, mobilni telefon i bankovnu karticu, a onda ga je gurnuo niz brdo, gdje ga je policija pronašla.

Stvari koje je uzeo od Malića odvezao je do svoje garaže i preneo ih u kombi marke “mercedes”. Potom ih je sakrio na nepoznatoj lokaciji.

I ranije osuđivan

Tada je prilikom izricanja presude rečeno da se u kaznu uračunava vrijeme koje je Ognjen Mrđa proveo u pritvoru od 19. novembra 2016. godine do marta 2017, kada mu je pritvor ukinut.

Osim zatvora, dužan je bio i da plati troškove postupka u iznosu od oko 1.900 maraka.

Tokom sudskog postupka Mrđa je priznao krivicu i tada mu je izrečena presuda. On je i ranije osuđivan.

Njegov advokat Darko Kremenović je na ročištu, kada je Mrđa priznao krivicu, rekao je da su sve presude njegovog branjenika povezane s Malićem.

– Nesporno je da je on osuđivan, ali ranije presude se vežu i za Malića, koji je višestruki povratnik u kriminalu. On je mom branjeniku prodao ukradeni telefon, zbog čega je Mrđa osuđen za prikrivanje. U drugom slučaju radi se o sukobu i Mrđa je osuđen za nanošenje lakih povreda Maliću, koji je na sudu rekao da oni nisu imali većih sukoba. Da nije bilo Malića, Mrđa vjerovatno ne bi bio ni osuđivan – rekao je ranije Kremenović.

Davor Malić je 2017. godine hapšen zbog toga što je pokušao podmetnuti požar u kafiću „Med“, koji se nalazi odmah pored kafića „Double L“ ispred kojeg je otet.

Tada se sumnjalo da je greškom pokušao zapaliti drugi lokal.

ODBIJEN SPORAZUM

U februaru 2017. godine Okružni sud u Banjaluci odbio je sporazum koji je Ognjen Mrđa sklopio sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjaluci. Prema ovom sporazumu bilo je predloženo da mu se izrekne kazna od dvije godine zatvora, ali je Sudsko vijeće smatralo da je ta kazna preblaga i odbacilo je sporazum.