Iz OHR-a navode da posjeta Kristijana Šmita Banjaluci danas “nije bila definitivno dogovorena”, te da visoki predstavnik ne želi da učestvuje u “orkestriranoj pozorišnoj predstavi”.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Posjeta visokog predstavnika Banjaluci nije bila definitivno dogovorena. Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teriotiruiji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je danas razgovarao sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor. Takođe, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Nerimom Dizdarom.

Usijane spekulacije o tome gdje bi i koga mogao posjetiti visoku predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine“.

Ipak, prema saznanjima Banjaluka.net, posjeta Kristijana Šmita Banjaluci bila je striktno planirana, o čemu svjedoči i činjenica da je u hotelu Meriot bio rezervisan njegov boravak za utorak. Dakle, nema dileme da je dolazak u Banjaluku otkazan u posljednjem momentu.