Već osam dana vodi se potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora koja je nestala u Banjskom Polju.

Jedini trag o kome je javnost obaviještena jeste snimak iz Beča na kome se vidi djevojčica koja nevjerovatno podsjeća na nestalu Danku Ilić.

Na video-snimku lošeg kvaliteta djevojčica je u pratnji dvije žene za koje se pretpostavlja da su rumunske državljanke.

Dok srpska javnost sa nestrpljenjem očekuje bilo kakve informacije iz istrage, portparol bečke policije Markus Ditrih oglasio se za austrijski Klajne cajtung rekavši da se “istraga intenzivno sprovodi i da kriminalističko odjeljenje dobro napreduje”.

Još uvijek niko ne može da pruži odgovor na pitanje gdje je nestala Danka Ilić, a srpska javnost čeka da sazna da li je Danka na snimku iz Beča na kom se vidi djevojčica u pratnji dvije žene za koje se pretpostavlja da su rumunske državljanke.

“Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću da kažemo da li je na snimku nestala djevojčica”, rekao je danas po podne portparol bečke policije Markus Ditrih za Klajne cajtung negirajući medijske navode u kojima se tvrdi da je to Danka. 

Kako je naveo, policija još uvijek pokušava da potvrdi identitet djevojčice na snimku uz pomoć dostupne tehnologije.

Ditrih kaže da je muškarac koji je napravio video-snimak ispitan i da trenutno nema drugih svjedoka. 

“Prioritet policije je da pronađu djevojčicu sa snimka i dvije osobe sa snimka. Istraga se intenzivno sprovodi i kriminalističko odjeljenje dobro napreduje. Čim budemo imali nove informacije, odmah ćemo obavijestiti javnost”, rekao je Ditrih.

Stručnjaci iz Srbije: Dvije stvari na snimku bodu oči

“Mi još uvek ne znamo autentičnost samog snimka koji je nastao u Beču. Kidnapovanje se radi u svrhu eksploatacije i to su uvek u pitanju deca iz disfunkcionalnih porodica, napuštena deca… Retki su slučajevi otmice kada je u pitanju kidnapovanje. Osnovna svrha trgovine ljudima je eksploatacija. Deca su uglavnom prinuđena na prosjačenje, prinudne brakove ili s*ksualnu eksploataciju”, rekao je u emisiji “Jutro na blic” Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Analizirajući snimak nastao u Beču na kome se nalazi djevojčica koja liči na nestalu Danku Ilić, Ibrahimović ističe da je veoma neobično ponašanje Rumunki koje su bile sa djevojčicom, prenosi b92.

“Znajući kakva je uzbuna podignuta veoma je neobično da na jedan ovako nonšalantan način budete na ulicama Beča. Kod kidnapovanja dece veoma je teško sakriti nepoznato dete koje dolazi u novu porodicu u novoj sredini. Moramo biti veoma oprezni kada pričamo o terminologiji i trgovini ljudima, ali to je veoma unosan posao, to donosi 150 miliona prihoda”, kaže Ibrahimović.

Advokat Stefan Ćorda rekao je gostujući u “Jutru na blic” da je skup posao da neko uzme dijete samo da ga čuva.

“Do sada se u praksi nije dešavalo da se traži otkup osam dana od otmice. Skup je posao da neko uzme dete i da ga čuva. Kada sam gledao snimak, dete ima cuclu u ustima, kosica je gotovo ista kao Dankina i vrlo mi je indikativna i ona torba koja je puna stvari i koja je za neku vrstu prenosa. Karakteristično je i da se dete, koje je tako malo, ukoliko je oteto, neće sećati bioloških roditelja”, rekao je Ćorda u emisiji “Jutro na blic”.