Ambasada SAD je prokomentarisala to što su kadeti Vojske Srbije prodefilovali Prijedorom.

– Građani BiH imaju pravo da s poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova. To uključuje žrtve užasnih zločina i masakra koje su počinile snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i nacista nakon ofanzive partizana na Kozaru 1942. godine, kao i žrtve genocida počinjenog u Srebrenici i oko nje koju su počinili elementi Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine – istakli su iz Ambasade SAD.

Dodali su da svi imaju obavezu priznati istinu o ratnim zločinima počinjenim na teritoriji BiH, kao i da odaju počast žrtvama.

– Ovo se posebno odnosi na zvaničnike BiH – bošnjačke, hrvatske, srpske i ostale – na svim nivoima vlasti. Nažalost, neki zvaničnici Vlade Republike Srpske odlučili su da instrumentaliziraju posjetu srpskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u Bosni i Hercegovini. Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore da se promoviše pomirenje – naveli su iz Ambasade SAD.