Uprkos najavama i zakazanom sastanku sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem, Kristijan Šmit juče se nije pojavio u Banjaluci niti bilo gdje drugo na teritoriji Republike Srpske.

Neizvjesnost oko toga da li će Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, doći u Banjaluku uprkos ranijim prijetnjama predsjednika Srpske Milorada Dodika da će biti uhapšen i protjeran, ili pak gađan jajima, trajala je do juče ujutro. Tada je, prvo nezvanično, a kasnije i zvanično potvrđeno da je otkazan dogovoreni sastanak Šmita sa Durakovićem u Palati Republike.

U međuvremenu je objavljeno i to da je generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske zabranila sastanke sa Šmitom u prostorijama palate.

– Ukoliko bilo koja osoba koja koristi te službene prostorije postupi suprotno ovoj naredbi, smatraće se da je povrijedila status štićenog objekta. U tom slučaju, Služba predsjednika Republike Srpske će naložiti nadležnoj Upravi za obezbjeđenje ličnosti i objekata MUP Srpske da postupi u skladu sa Zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske i spreči ulazak Šmita u te prostorije – navedeno je u naredbi.

Inače, kako su potvrdili lideri opozicionih stranaka iz Republike Srpske, Kristijan Šmit je namjeravao da se prilikom svog dolaska u Banjaluku sastane i sa njima ali su to oni, kako su izjavili, kategorično odbili.

Međutim, odlično obaviješteni izvori Srpskainfo otkrivaju da u početku, kada su tek dobili poziv na sastanak sa Šmitom, većina opozicionara nije imala ništa protiv toga već su, prema tvrdnjama naših sagovornika, od sastanka odustali tek kada je lider SDS Milan Miličević prvi obznanio da nema namjeru da dođe na Šmitov poziv.

– Tek kada su dobili informaciju da Miličević sigurno neće doći na sastanak, tada su i lideri ostali opozicionih partija javno objavili da ne žele da se sastanu sa Šmitom. Inače, Šmit je prvobitno planirao da se s opozicionarima tajno sastane u Banjaluci, a tema koju je predložio za razgovor bila je reforma izbornog zakonodavstva – otkrivaju naši izvori.

Kako je ranije najavljivano, Kristrijan Šmit juče je u Banjaluci trebalo da se sastane i sa potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Davorom Pranjićem, ali je iz Pranjićevog kabineta saopšteno da zbog “ranije preuzetih obaveza, u skladu sa ljekarskom profesijom, sastanka najvjerovatnije neće biti”.

ĆAMIL ČAMIO ČEKAJUĆI
Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković izjavio je juče da je pitanje za Kristijana Šmita da li je kapitulirao nakon što je odgodio posjetu Banjaluci, ali da će ga on, kako je rekao, ipak čekati u svom kabinetu u Banjaluci u zakazano vrijeme.
– Ja i narod koji predstavljam u Republici Srpskoj, a koji je konstitutivan, nemamo isto mišljenje kao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, jer priznajemo Šmita. Taj sastanak sam potvrdio, a ja ću u 15 časova biti u svom kabinetu, ukoliko, ipak, Šmit dođe – rekao je Duraković.