Učesnici parade su se zaustavili ispred zgrade Vlade Srbije i poručili da u toj instituciji “pod ključem” stoji Zakon o istopolnim zajednicama, što je jedan od glavnih zahtjeva LGBTI+ zajednice u Srbiji.

Kuma ovogodišnje parade bila je pjevačica Ida Prester koja je na čelu kolone sa učesnicima nosila veliki transparent sa natpisom “Nismo ni blizu” što je slogan parade.

Na svečanom otvaranju Prester je LGBTI+ zajednici poklonila vjenčanicu u znak borbe za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Aktivisti su naglasili da se LGBT+ zajednica u Srbiji suočava sa povećanim nasiljem i diskriminacijom.

Paradu su podržali su predstavnici dijela opozicionih stranaka – Pokreta slobodnih građana, Zeleno-lijevog fronta, Demokratske stranke i Koalicije Zajedno, ali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill.

“Bitno je da smo ovdje svi zajedno i da svi imaju prava da šetaju gdje god žele”, rekao je Hill.

Nekoliko desetina ljudi sa crkvenim obilježjima okupili su se u centru Beograda kod crkve Svetog Marka, protiveći se održavanju Parade ponosa.

Oni su nosili ikone sa likovima svetaca i palili tamjan, a od učesnika Parade ih je odvajao kordon policije koji im nije dozvolio da prođu blokadu.

Odbornice i odbornici opozicionog Zeleno-lijevog fronta okačili su LGBT zastavu na zgradu Skupštine grada Beograda.