Srpska pravoslavna parohija Bistrica-Verići, Udruženje građana Kozarčani te Udruženje građana “Verićani” organizovali su danas u porti hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici kod Prijedora manifestaciju pod nazivom ” Bistričko-Verićki dani vjere, tradicije i običaja” .

“Bistričko Verićki dani ” predstavljaju plod želje da se na jednom mjestu spoje pravoslavna vjera, tradicija i običaji naroda koji živi na južnim obroncima planine Kozare.
Jerej Igor Marić izjavio je novinarima da je ovo parohija koja obuhvata dva sela Bistrica i Verići koji se protežu na dva grada , Prijedor i Banja Luku .
” Ideja nam je bila da se, u vremenu kada je zavladalo otuđenje među ljudima, okupimo prije svega u svetoj liturgiji i onda da se uz kotlićijadu i domaću hranu i pjesmu , ad se proveseliojer mi smo narod koji treba da se sabiramo, a nikako razdvajamo”, rekao je Marić.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor pozdravio je inicijativu članova ova dva udruženja , dvije mjesne zajednice iz dva susjedna grada i crkvene parohije koja iznova asocirai podsjeća pravoslavni narod na vjeru, tradiciju i običaje.
“Veoma je bitno što je veliki broj mještana ova dva sela i njihovih gostiju, posebno što je ovdje dosta i mladih ljudi što je naša budućnost, budućnost Republike Srpske”, izjavio je Javor novinarima.
On je dodao da je Grad podržao ovu manifestaciju jer podjeća sve nas da se trebamo okrenuti vrijednostima kao što su vjera , tradicija i običaji koji su nam ostavili naši preci.
Predsjednik Udruženja žena ” Verićanke” Rada Popović istakla je da udruženje okuplja tridesetak aktivnih članica svih generacija koje su se rado odazvale pozivu na jedno ovakvo okupljanje.
” Ovaj dan nas je podsjetio na nekadašnji vašar na Gospojinu i veoma radop smo se odazvale da pripremimo domaće proizvode i ponudimo ih učesnicima manifestacije”, kazala je Popovićeva.
Manifestacija je počela svetom liturgijom i parastosom poginulim borcima u Odbrambeno otadžbinskom ratu iz ovih sela , a nastavljena tradicionalniom igrama i druženjem te kotlićijadom u kojoj se nadmetalo 24 ekipe u pripremi čorbe od junetine