U Sportskoj dvorani “Miloš Mrdić” u Bregovima u Trebinju u toku je veliki narodni miting pod nazivom “Branimo Srpsku”.

Na mitingu je pružena podrška institucijama Republike Srpske u odbrani nadležnosti Republike.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Trebinje jnajjužnija granica Republike Srpske koja je stvorena borbom srpskog naroda za slobodu da mu se više nikada ne ponove hercegovačke jame i Јasenovac.

– Na granicama naše Republike svoj život su ostavili najbolji sinovi, a danas samoproglašeni visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice hoće da nam oduzmu ono što je naše. Imovina je jedan od temelja Srpske, bez nje nema Srpske. Ne tražimo tuđe ali svoje ne damo – poručio je Ćurić.

Naglasio je da Republika Srpske neće dozvoliti prekrajanje Dejtonskog sporazuma.

– Satanizuju nas, ponižavaju nas, a ne vide da su naš prkos i ponos iznad nihovih igrarija, nego smo još složniji – istakao je Ćurić na skupu.

Poručio je da bez institucija Srpske nema opstanka Republike Srpske.

– Rukovodstvo Republike Srpske ima našu punu podršku. Narod neće da mu stranci i ulica određuju sudbinu – naglasio je Ćurić.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić istakao je da se Srpska brani pameću.

– Nema nijednog naroda u Evropi kojem je naš narod učinio nešto nažao. Ali ima mnogo njih koji su se potrudili da naprave zlo nama u Srosjih.A onda da pokažemo da se nećemo povući nazad – istakao je Stevandić.

Naglasio je da Kristijam Šmit pokušava da rehabilituje nacističke zakone kojima tjera u zatvor svakom ko ne poštuje njegov zakon.

– Onaj ko je predsjednik Srpske potpisuje naše zakone. Nemamo mi šta da usvajamo i da čuvamo ako to nema ko da potpisuje. Zato oni hoće Dodika u zatvor. Ovo je sigurno teško vrijeme i pred nama su teški dani. Sigurno je da neprijatelj neće stati. Ali je takođe sigurno da se više boje oni koji su na nas krenuli i da je njihov strah nešto što njih neće uzdignuti, jer znaju da će se vratiti poraženi. Ko ne zna da će ga Republika Srpska nadživjeti neka pita Pedija Ešdauna. A nadživjeće ih sve Republika Srpska – poručo je Stevandić.

Predsjednik NPS-a i poslanik u NSRS Darko Banjac istakao je da brane predsjednika Srpske kojeg su izabrali građani Srpske.

– Branimo naše pravo da biramo. Šta god radili nisu uspjeli da zaustave volju našeg naroda. Na svakom pedlju Republike Srpske nećemo dati svoju slobodu i svog predsjednika Milorada Dodika. Kada su vidjeli da ne mogu da nam uzmu imovinu, pokušali su sa optužnicom, ali najgore je kad vam udare na porodicu. Oni ne znaju drugačije. Za porodicu se mi borimo. Ovo je odbrana našeg načina života da ostanemo na svojim ognjištima – poručio je Banjac.

Miting je počeo intoniranjem himne Republike Srpske.

Skupu prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri u Vladi i zvaničnici Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, predstavnici lokalnih zajednica i građani iz cijele Hercegovine, prenosi RTRS.