Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) – bolesti koja ubija hiljade ljudi svake godine.

Vakcini je još potrebno odobrenje američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti prije nego što bude plasirana na tržište.

Zvaničnici kažu da je vakcina, koju je GSK nazvala Arekvi, otkriće koje će spasiti mnoge živote. Vakcina bi mogla biti dostupna osobama starijim od 60 godina za nekoliko mjeseci, kažu zvaničnici.

-Današnje odobrenje prve vakcine protiv RSV-a je važno dostignuće javnog zdravlja u prevenciji potencijalno opasne po život bolesti-, rekao je dr Piter Marks, koji rukovodi Centrom za procjenu i istraživanje bioloških preparata Uprave za hranu i lekove.

RSV je respiratorna bolest koja obično dovodi do simptoma sličnih prehladi kod odraslih, ali može biti opasna za malu djecu, starije osobe i ljude sa osnovnim zdravstvenim stanjima.

U prosjeku, 100 do 300 djece mlađe od pet godina umre od RSV-a u SAD svake godine. Takođe, 6.000 do 10.000 odraslih starijih od 65 godina umre svake godine, a RSV uzrokuje između 60.000 i 120.000 hospitalizacija. U teškim slučajevima može izazvati bronhiolitis, koji uključuje nakupljanje upale u plućima i otežano disanje. Lijek se proizvodi više od 60 godina i prvi je odobren za sprečavanje RSV-a bilo gdje u svijetu.

Studija GSK, kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja je objavljena u februaru, pokazala je efikasnost vakcine od 82,6 odsto. Neželjeni efekti su uglavnom bili blagi ili umjereni i prestali su u roku od dva dana. Najčešći neželjeni efekti su bol oko mjesta ubrizgavanja ili umor.

RSV kod djece počinje sa zapušenim ili curenja iz nosa i može napredovati do suvog kašlja, groznice i ponekad problema sa disanjem. Za većinu djece, bolest će biti blaga i može se liječiti kod kuće paracetamolom ili brufenom za bebe, prenosi Index.hr.

Treba potražiti medicinsku pomoć ako dete ne jede normalno, ubrzano diše ili ima visoku temperaturu koja se ne spušta. Hitnu pomoć treba pozvati ako je dijete iscrpljeno od pokušaja da diše, ili ako se pri svakom udisanju mišići povlače između rebara, ili ako je blijedo i znojno.