U toku je obuka za 150 policijskih službenika širom Republike Srpske koji će od početka nove školske godine biti školski policajci, izjavio je načelnik Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Mile Šikman.

On je istakao da se ta aktivnost sprovodi kao dio mjera i aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije u školama.

– Obuka traje tri dana i obuhvata različite teme koje se tiču rada policije sa djecom, preventivnih aktivnosti, represivnih – rekao je Šikman.

Šikman je napomenuo da je koncipirano da “školski policajac” ima više dužnosti, pojašnjavajući da to nije samo policajac koji će raditi na obezbjeđenju objekta, nego će imati i policijske dužnosti.

– Sa druge strane, on će tu biti i predavač, imaće savjetodavnu ulogu. Biće na relaciji policajac – nastavnik – dijete. Kada počne projekat imaćemo obučene policajce. Znaće svoje zadatke, dužnosti, pa ćemo u narednom periodu procjenjivati, ako bude potrebe za dodatnim policajcima i obukama. Gradićemo i razvijati ovu aktivnost – istakao je Šikman.

Šikman je rekao da su istraživanja MUP-a pokazala da djeca u školama vrlo pozitivno gledaju na ulogu policajca i smatraju da navedena aktivnost može doprinijeti povećanju stepena bezbjednosti u školama.

– Mi smatramo i očekujemo da će projekat koji uvodimo dati očekivan rezultat i to je najveći benefit – naveo je Šikman.

On je podsjetio da ovo nije prvi projekat tog tipa, te da je Policija Srpske s ciljem smanjenja maloljetničke delinkvencije držala predavanja u školama od 2009. godine.

– Rezultat toga je da imamo smanjenje maloljetničke delinkvencije – 2005. godine bila je 10 odsto, dok je sada udio maloljetnika ispod tri odsto – rekao je Šikman za Srnu, prenosi RTRS.

Na stručnom kolegijumu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana, koji je juče održan u Policijskoj upravi Bijeljina, konstatovano je da je MUP realizovao značajan dio mjera predviđenih Planom mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije za 2022-2027. godinu, a odnose se na početak školske godine.

Cilj ovog strateškog dokumenta je unapređenje stepena bezbjednosti u i oko osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, a jedna od možda najznačajnijih je uvođenje školskog policajca u škole u Republici Srpskoj sa početkom nove školske godine.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je ranije da je planirano uvođenje školskog policajca od početka nove školske godine da bi se podigao nivo bezbjednosti u školama.

Stojičićeva je navela da je to dio mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama, koje je početkom juna usvojila Vlada Republike Srpske.