Tužilac BiH Marijana Čobović danas je na suđenju Atifu Dudakoviću i ostalima za ratni zločin nad srpskim civilima i vojnicama na području Krajine predložila da se uz pisani zapisnik sa saslušanja svjedoka Selvera Vojića uvrsti i audio-zapis jer je na glavnom pretresu promijenio iskaz u odnosu na onaj koji je dao 2009. godine.

Vojić, svjedok Tužilaštva BiH, je 14. maja 2009. godine dao iskaz u prostorijama Agencije za istagu i zaštitu BiH, a onda je na jednom od ranijih ročišta rekao da mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage.

On je, svjedočeći na poziv Tužilaštva BiH 10. aprila, ispričao da mu je “Simo Tuševljak sugerisao šta treba reći, da su ga sa njim upoznali inspektori Sipe i da mu je on više puta finansijski pomagao, kao i da je jedno vrijeme bio saradnik Sipe”.

Čobovićeva je predočila Sudskom vijeću dopise iz policijskih agencija Sipe, MUP-a Republike Srpske, Federalne uprave policije i Obavještajno-bezbjednosne agencije u kojima se navodi da Vojić nije bio njihov saradnik.

-Svjedok je 2009. dao iskaz. Želimo dokazati da je tada govorio istinu i da je na glavnom pretresu promijenio iskaz, rekla je Čobovićeva i dodala da će naknadno saslušati i inspektore Sipe koje je svjedok pominjao u sudnici.

Branilac Lejla Čović rekla je da nema zakonskih pretpostavki za ulaganje audio-zapisnika, jer on nije sastavni dio zapisnika o saslušanju svjedoka, niti je naveden u optužnici.

Iako je Sudsko vijeće naredilo Tužilaštvu BiH da u roku od deset dana dostavi odbrani sve dokaze, CD-ovi još nisu dostavljeni, te su iz Tužilaštva rekli da je u toku skeniranje materijala i da će im biti dostavljeni do kraja juna.

Iako je za danas bilo predviđeno unakrsno ispitivanje svjedoka Selvera Vojića, odbrane optuženih nisu imale pitanja za njega, prenosi Birn.

Nekadašnjem komandantu Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika tog korpusa sudi se za zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta 1995. godine.

Optužnica tereti Dudakovića i ostale za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Suđenje se nastavlja 22. maja.