Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je prva rješenja korisnicima novčane podrške za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze.

-Još jedna u nizu važnih odluka koje je donio Grad Banja Luka, u sklopu uvjerenja da je Banja Luka porodica koja pripada svakom čovjeku, i vođeni time uvijek razmišljamo šta još možemo da uradimo. Nas raduje kada se dijete rodi i Grad pruža podršku pri rođenju, podrška smo i pri upisu u vrtić, pa u nabavci knjiga za naše osnovce, pa pomažemo maturante kroz finansiranje proslava mature, a pripremamo se da sredinom juna ili jula raspišemo poziv za besplatnu podjelu placeva za mlade bračne parove. Ne treba zaboraviti ni potpuno besplatan javni prevoz za one najiskusnije među nama, naše penzionere i sve starije od 65 godina, a radimo na tome da izgradimo i kuću „Predah“ koja će služiti za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, tokom razgovora sa roditeljima koji su mu govorili o izazovima sa kojima se suočavaju djeca koja su oboljela od dijabetesa tipa 1, shvatio je da je to jedan izazov sa kojim se nije lako suočiti i da aparat koji služi za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi na mjesečnom nivou košta oko 300 KM.

-Bez redovnog mjerenja visine glukoze nije moguće da imate kvalitetan život. Zajedno sa Udruženjem osoba oboljelih od dijabetesa “DiabetNº1” odlučili smo da ono što plaća Fond za zdravstveno osiguranje neka nastavi, a sve preko granica koje pokriva Fond, a to je 18 godina, pokrivaće Grad Banja Luka. Donijeli smo i odluku da proširimo podršku, odnosno da osim podrške za mlade do 26 godina i trudnice, podržimo i oboljele od dijabetesa tipa 1 bez obzira na godine, a koji su oboljeli od ove bolesti do 18 godine – kazao je gradonačelnik.

Dakle, kako je istakao Banja Luka ima mogućnost da tu barijeru ukloni i da ovo pravo obezbijedi za dodatne korisnike.

-Vjerujem da smo ovim uradili jedno dobro djelo. Vjerujem da će nas ovo dodatno zbližiti i nastojimo da Banja Luka bude podrška u što većoj mjeri. Ovo je još jedno doživotno ili cjeloživotno pravo koje smo obezbijedili, a mi smo se potrudili da i procedura ne bude komplikovana, dakle bez mnogo papirologije, a po principu refundacije novca – zaključio je gradonačelnik.

Sugrađanka Katarina Simić, koja je danas dobila rješenje o podršci Grada kazala je da kao predstavnik svih onih koji se bore sa dijabetesom tip 1 i u ime njihovog udruženja upućuje riječi zahvalnosti Gradu na pomoći koja kako kaže – neizmjerno znači njima, njihovim porodicama i prijateljima koji svjedoče tome svaki dan.

-Ova pomoć pored finansijskog aspekta, poboljšava kvalitet naše svakodnevice. Ovaj senzor nam omogućava da u svakom trenutku imamo uvid u visinu parametara, što nama značajno olakšava život. Kada vam kažem da u toku jednog dana mjerimo do 10 puta naše šećere, ubodom te male iglice u prst, zamislite jedno dijete od 6 godina ili mene od 18 godina, onda vam je jasno šta za nas ovaj senzor znači, olakšava nam život, školovanje, poslovni i društveni život – poručila je Katarina.

U ime Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa u Republici Srpskoj  “DiabetNo1“, Jelena Škrbić Radić kazala je da je ovo ogromna pomoć za svaku porodicu koja živi život sa dijabetesom tipa 1.

-Mjesečno se izdavaja oko 240 KM za kupovinu tih senzora. Banja Luka je dvanaesta lokalna zajednica koja se priključila ovoj akciji i koja je osjetila potrebu da podrži oboljele od dijabetesa tipa 1. Sada smo čuli i sjajnu vijest da je ovo do sada bila podrška za mlade od 18 do 26 godina i trudnice, a sada je najavljeno da će podršku dobiti i oni koji su kao djeca oboljeli od dijabetesa tipa 1, bez starosnog ograničenja – Škrbić Radić.