U Omarskoj je danas obilježena 31 godina od formiranja Trećeg pješadijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade odnosno Pete kozarske lake pješadijske brigade.

Ratni komandant Omarskog bataljona Radovan Ilić podsjetio je da je ovaj bataljon bio u sastavu obje ove brigade i izvodio operacije vezano za sve što se dešavalo u okviru Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske i u dijelu koji se odnosio na zaštitu teritorije i naroda Prijedora , a kasnije i na koridoru.
“Ovaj bataljon je sve zadatke izvršavao časno, pošteno i odgovorno i u skladu sa svim konvencijama koje su tada bile na snazi. Čast mi je što sam bio u prilici da dvije godine budem komandat ovog bataljona”, dodao je Ilić.
Radivoj Piljić, nekadašnji komandir čete u Omarskom bataljon izjavio je da je na ratištu proveo od Slavonije do kraja rata i da je ovo sjećanje na ljude koji su dali svoj život za našu slobodu.
” Dužni smo da se svake godine okupimo na ovom mjestu i da im odamo počast. Ujedno da se i mi, pripadnici ovog bataljona sastanemo i porazgovaramo “, rekao je Piljić.
Gradonačelnik Prijedora je istakao da je doprinos ovog bataljona u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ogroman, te da to nikad ne smijemo da zaboravimo.
“Drago mi je što to narod prepoznaje, drago mi je što je i danas ovdje mnogo mladih ljudi, jer moraju da znaju istoriju, jer bez istorije, ne možemo ići naprijed. Na ovom mjestu smo se okupili da se poklonimo stradalima i da razgovaramo sa našim borcima, koji su u to vrijeme bili na braniku Republike Srpske. Želimo da pošaljemo poruke mira i suživota i da moramo poštovati svoje jer bez toga ne može ići naprijed.”, rekao je Javor.
U Hramu Svetog velikomučenika Lazara u Omarskoj služen je parastos, a brojne delegacije položile su vijence na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata čime su evocirane uspomene na ratni put ovog bataljona koji je imao oko 1800 boraca od kojih 186 poginulih boraca s ovog područja.