U Prijedoru je večeras održano obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja”.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da niko nema ekskluzivno pravo na bol i pozvao vjerske lidere da među ljudima i narodima čuvaju i grade mir.
“Budimo elitni u vrlini, dobru, izmirenju, budimo ljudi, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle”, rekao je patrijarh Porfirije večeras u Prijedoru.
On je istakao da su večeras tu da bi se pomolili za braću iz Dalmacije, Like i sa Korduna, kojima je Prijedor bio prva stanica u nasilnom egzodusu kada su morali da napuste svoja ognjišta.
Srpski patrijarh je istakao da bol nema ni naciju ni vjeru i da su se večeras sabrali ne samo zbog toga što Srbi imaju pravo na svoj bol i sjećanje na svoje bližnje već imaju potrebu da se mole Bogu za spasenje duša stradalih.
Srpski patrijarh je podsjetio da je i Kozara gora stradanja, da je cijela mučenička i niko nema ekskluzivno i elitno pravo na ljubav prema svojoj kući, bližnjima, narodu, ali niko nema takvo pravo i na bol.
“Neki su se odvažili da mere bol, da neki kažu da bol nije bol, iako svaka majka oseća bol zbog izgubljenog djeteta”, rekao je patrijarh Porfirije i naglasio potrebu da se izgrađuje mir među ljudima i narodima da osjećajući bol i rane jednih drugih, a da se ekskluzivnost u bolu demontira.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Pogrom “Oluja” bio udruženi zločinački poduhvat SAD i njihovih monstrumskih planova prema srpskom narodu zajedno sa Hrvatskom vojskom koja je jedva čekala da očisti prostor od Srba.
“Udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske na nebranjeni, nenaoružani srpski narod”, istakao je Dodik.On je podsjetio da je Hrvatska vojska angažovala 200.000 vojnika u “Oluji” što znači da je na svakog starca, dijete bio angažovan i jedan vojnik.
On je istakao da nikada neće oprostiti i da neće dozvoliti da neko omalovažava srpski narod.
Dodik je napomeno da smo učeni, pa i u komunističkom sistemu, da ćutimo o svom stradanju, ali je prije devet godina počelo zajedničko obilježavanje stradanja zahvaljujući predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.Prema njegovim riječima, ovo je jedan srpski narod koji je istjeran iz Republike Srpske Krajine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija biti uz svoj narod i da više na Drini neće biti barijera i blokada, kao što se ljudima u avgustu 1995. godine nije dozvoljavalo da siđu sa auto-puta u Beogradu da se neko ne uznemiri pred izbore.
“Baš me briga koliku ću cijenu za to da platim. Uvijek ćemo biti uz naš narod. Posao i obaveza Srbije je da budemo uz narod Republike Srpske kad je teško, kad vam najveća sila uvodi sankcije. Mi nećemo uvoditi sankcije i pomoći ćemo Srpskoj na svaki mogući način”, rekao je Vučić
On je naveo da posljednji dani svjedoče o licemjerju i dvostrukim standardima međunarodne zajednice prema Srbima.
“Petrovačka cesta naziva se egzodusom, pogromom, progonom, ali nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje od 1945. naovamo. I u Sarajevu i u Zagrebu, ali i u Beogradu, upotrijebiće sve moguće izraze, ali ne i etničko čišćenje”, rekao je Vučić.
Vučić je upitao kako je u Hrvatskoj prije 30 godina bilo 700.000 Srba, a danas 112.000, kako su nestali, gdje, zbog čega
“Zato je važno da mi Srbi budemo jedinstveni i okupljeni i da se držimo zajedno i kažemo šta se dogodilo i da od toga ne odustanemo. Rekao sam: Napravite četiri puta veći krst. Sruše li i ovaj, napravićemo deset puta veći i nikada nam tu djecu neće oteti iz srca ma koliko da su nas ubili”, poručio je Vučić.
Govoreći o primjedbama zašto je Prijedor odabran za obilježavanje ovog datuma, Vučić je podsjetio da to bila prva najtužnija stanica kolone koja je bježala od Petrovačke ceste, a da je junačko Potkozarje stradalo od 1941. do 1945.
“Sad biste da stavite Prijedorčanima žig na čelo? Kažu mi – počinili su zločine u Prijedoru. Uvijek sam govorio neka svako odgovara za zločine”, dodao je Vučić.
On je zaključio da jeste izgubljena teritorija Republike Srpske Krajine, ali su Srbija i Srpska dobile vrijedne ljude, uspješne sportiste, njihovu djecu koja su uspješna na takmičenjima iz matematike i koji svi zajedno podižu i Srbiju i Srpsku.