Rusija ne mijenja stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom i smatramo da je Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Istakao je da je stav Rusije poznat.

Naveo je da su ingerencije u Dejtonskom sporazumu fiksirane, te dodao da će Rusije doprinijeti tome.

-Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju, srdačno vas pozdravljamo u Sankt Peterburgu. Ne tako davno smo se vidjeli u Kazanju na sportskom događaju. Danas ste primili naš poziv da učestvujete u radu foruma u Sankt Peterburgu. Mi smo jako radosni zbog toga – rekao je Putin Dodiku.

Predsjednik Srpske je ruskom kolegi se zahvalio na principijelnost oko Dejtonskog sporazuma.

-Od strane Zapada Dejtonski sporazum je srušen, Rusija jedina zemlja koja je ostala uz njega. Hvala na principijelnom ponašanju na GS UN gdje su protivustavno pokrenute inicijative o rezoluciji o Srebrenici – rekao je Dodik Putinu.

-To ne doprinosi razumijevanju i pomirenju već dodatnim problemima i mi imamo osjećaj zadovoljstva da to nije bila ni prosta većina što govori da raste svijest šta se dešava na Zapadnom Balkanu – rekao je Dodik.

Ponovio je da Srpska nema namjeru da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

-Ostajemo istrajni da se ne pridružimo sankcijama. Vidimo da su partneri sa Zapada nervozni u tom pogledu. Naši odnosi su dobri i nemamo nijedno teško pitanje i mislim treba da nastavimo sarađujemo kao i do sada – rekao je Dodik Putinu.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ministar za naučnotehnološki razvoj Srpske Željko Budimir i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović, prenosi ATV.

Dodik je ranije rekao da će zatražiti od predsjednika Ruske federacije da se razmotri način na koji bi se moglo obezbijediti prisustvo Republike Srpske i njena vidljivost na Forumu BRIKS-a.

Istakao je da će se zahvaliti predsjedniku Rusije za jasan stav u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada je riječ o njenom stavu o rezoluciji u Srebrenici.

Dodik se prethodno sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom.

Ovom prilikom, Dodik i Beglov potpisali su Zapisnik pregovora i Plana manifestacija za sprovođenje liste prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za 2024-2026. godinu.

Prethodno je predsjedniku Srpske, uručena medalja “Predsjedničke biblioteke Јeljcin”, kojoj je on uručio knjigu “Na Drini ćuprija” na ruskom jeziku, prenose Nezavisne.

Dodik se sastao i sa rukovodstvom kompanije “Ruske željeznice”, prenosi RTRS.