Nutricionista tvrdi da dvije vrste hrane mogu dovesti do začepljena arterija
Slana hrana osnovni je dio mnogih prehrana, ali pretjeran unos natrijuma može imati ozbiljne posljedice na zdravlje srca. Prehrana bogata natrijumom doprinosi povećanju krvnog pritiska, što je vodeći faktor rizika za srčane bolesti i začepljenje arterija.
Vremenom,ovaj pritisak na kardiovaskularni sistem može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, ograničavajući protok krvi i povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.
Određena slana hrana, koja se možda već nalazi u našoj kuhinji, može imati štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sistema, tvrdi nutricionistica Krutika Nanavati.
Kako navodi, ovo su dvije vrste hrane koje trebamo izbjegavati.
1. Zamrznuta pica
Zamrznuta pica često je prvi izbor kada osjetimo želju za brzom i ukusnom hranom. Nažalost, Nanavati upozorava da redovno konzumiranje te smrznute hrane nije dobar izbor za zdravlje srca.
“Smrznute pice često su prepune sira i prerađenog mesa, što ih čini izrazito bogatima natrijumom. Takođe, mnoge popularne marke koriste deblje tijesto, što dodatno povećava ukupni sadržaj natrijuma”, ističe nutricionistica.
2. Čips
Čips od krompira jedan je od najklasičnijih i najpopularnijih međuobroka. No, stručnjaci upozoravaju da je takođe izrazito nezdrav te može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje i komplikacije sa srcem, ako se redovito konzumira u prekomjernim količinama. Osim toga, može uzrokovati začepljenje arterija.
Nutricionistica Susan Schachter slaže se s ovim tvrdnjama te dodaje da je čips takođe “bogat pretjeranim količinama natrijuma”, što donosi dodatne zdravstvene komplikacije.