Od pre nekoliko dana, Srbija je dobila novog tenisera među 1000 najboljih, a radi se o 18-godišnjem Branku Đuriću koji je do sada našu zemlju predstavljao pretežno na juniorskim takmičenjima.

Mladi Budvanin je svoj put naglo pronašao do 879. pozicije ATP liste nakon što je osvojio turnir u Bad Valtersrdorfu i uzeo 15 bodova.

Tolika količina je, u nižim dijelovima rang liste, dovoljna da skočite za skoro 450 mjesta naprijed, što je Đurić i učinio, te se pozicionirao na teniskoj mapi svijeta.

Branko je ove godine bio redovni predstavnik Srbije na juniorskim Grend slemovima, ali se čini da mu je ove godine bolje išlo sa seniorima nego sa njegovim vršnjacima.

Ispao je u prvom kolu Australijan Opena, Rolan Garosa, Vimbldona i US Opena, ali je zato umalo ušao u glavni žrijeb Čelendžera i osvojio ITF titulu.

Sreće nije imao protiv Italijana, jer su mu oni došli glave na sva četiri juniorska Grend slema, ali je imao lijepu situaciju da se plasira u glavnu priču Mathauzena u aprilu ove godine.

Savladao je u tom momentu za 1000 mjesta bolje rangiranog Maksa Hansa Reberga, a onda je došao, makar na papiru, lakši meč protiv Matijasa Ujvarija iz Austrije.

Ipak, tu prepreku nije prošao, inače bi već sada imao jedno učešće na Čelendžeru i mnogo povoljniju bodovnu situaciju od trenutne.

Nekoliko mjeseci se čekalo da se probije u Top 1000, a to je učinio sjajnim nizom u Austriji, u Bad Valtersdorfu gde je osvojio ITF turnir M15 uz samo dva izgubljena seta.

Interesantno je da je u polufinalu i finalu savladao momke iz Top 600, pa je najavio da će se brzo probiti baš do njihovih rangova.

Nema sumnje da ćemo njegovo ime čuti mnogo češće već naredne godine i ovakav splet okolnosti može da hrabri srpski tenis.

Veliki strah postoji da se resursi i ljudstvo neće obnavljati dovoljnom brzinom da se nadoknadi odliv i zamjene generacije u Srbiji, ali nada postoji.