Sabor PDP biće održan 1. oktobra i 401 delegat će izabrati novi Glavni odbor, Statut, nove programske dokumente i sve što će definisati način i pravce rada i djelovanja ove stranke u naredne četiri godine.

Rekao je ovo na današnjoj konferenciji za medije predsjednik PDP Branislav Borenović, nakon radne sjednice Predsjedništva stranke. On je istakao da su na sjednici donijeli nekoliko strateških odluka.

Borenović je rekao da će Glavni odbor nakon Sabora PDP imati velika ovlaštenja, te da će se birati i predsjednik i potpredsjednici tog tijela.

– Statutom će biti definisano da Glavni odbor bira i razrješava predsjednika partije. Postoji široki konsenzus da se izbor predsjednika PDP odloži do lokalnih izbora, ali će biti birano novo Predsjedništvo partije, odnosno potpredsjednici i rukovodstvo – naveo je Borenović.

Rekao je da PDP ozbiljno pristupa pripremama za lokalne izbore, da bi se ponovile pobjede u Banjaluci, Kotor Varošu, sa partnerima u Bijeljini i drugim lokalnim zajednicama.

Borenović ističe da je prioritet donijeti izmjene Izbornog zakona kako bi izbori bili fer i pošteni, i to u pogledu donošenja tehničkih izmjena kojima bi se uvele nove tehnologije: identifikacija otiskom prsta, skeniranje glasačkih listića, transparentnost rada biračkih odbora, sve kako bi se zaustavile izborne prevare.

– Za to još ima vremena i iskreno se nadam da postoji politička volja bar jednog dijela političkih aktera. Mi od toga nećemo odustati i tražićemo rješenja tog pitanja – rekao je Borenović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, lider PDP-a je istakao da je jasno da vladajući SNSD i dalje ismijava i ponižava Narodnu skupštinu Republike Srpske, gazi i nipodaštava njene zaključke i zakone.

– Nevjerovatno je da ključni ljudi SNSD o zakonu o Ustavnom sudu BiH pričaju na stepenicama nekom ministru, a ne usvajaju onako kako je to definisano zaključkom NSRS. Precizno je navedeno da se prioritetno i hitno mora usvojiti zakon o Ustavnom sudu kojim bi se zamijenile strane sudije i da ništa drugo prije toga ne može biti usvojeno. Nažalost, SNSD je to prekršio, tako što su usvajali druge zakone prije Zakona o Ustavnom sudu, a neki od tih zakona imaju i elemente prenosa nadležnosti – rekao je Borenović.

Istakao je da očekuje da sutra narodni poslanici na sastanku koji je sazvan u NSRS zauzmu jasan stav da se pod hitno održi sjenica parlamenta Srpske i donese odluka šta i kako dalje, jer je evidentno da je vladajuća koalicija okupljena oko SNSD svjesno ponizila, pogazila i izdala NSRS i vlastiti narod.

Borenović kaže da trenutno imamo na sceni klasično „ludilo mozga“.

– Jedan dan idemo u EU. Drugi dan vlast nas vodi u BRIКS. Ne bi me iznenadilo da nas sutra Dodik povede na Mars. Ali neka on ide na Mars, a Republiku Srpsku neka ostavi. Ovo je postala politička šizofrenija i besmisleno je slušati te nevjerovatne izjave koje su toliko kontradiktorne, koje toliko odudaraju od strateških pravaca koje su definisale poziciju Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali i BiH. Mi treba da budemo uređeno društvo u kojem vrijede pravila, postoji red, vladavina zakona i u kojim su svi jednaki pred zakonom – rekao je Borenović.

Naveo je da vlast nastavlja sa politikom zaduživanja i da se skoro svake sedmice uzimaju novi krediti po ogromnim kamatnim stopama.

– Dijele se fotelje, funkcije, kupuju novi automobili za šta se daje po 500, 600 hiljada КM, nastavlja se projekat kupovine „kumovske zgrade“ za 70 miliona КM, a vjerovatno je plan da dođu i do famoznih 100 miliona. Na pomolu je i najnovija afera, gdje firma podobna vladajućim treba da dobije posao od preko 30 miliona КM. Koliko mi je poznato, podnijeta je žalba Kancelariji za žalbe, jer je diskriminisan konzorcijum koji je takođe aplicirao, te možemo očekivati nove kontroverze – rekao je Borenović.

Istakao je da presuda Evropskog suda za ljudska prava nije primjenjiva i da takve presude ne mogu donijeti nikakvu korist, nego samo odvući pažnju sa prioriteta kada su u pitanju izmjene izbornih pravila, te donijeti nove nemire i tenzije.