Politika je do sada kontrolisala sve društvene tokove, ali sada zvanično kontroliše i krv građana u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske smijenila je dugogodišnju direktorku Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, Gordanu Guzijan, i za v. d. direktora ove zdravstvene ustanove imenovala master inženjera menadžmenta iz Gradiške, Strahinju Jurišića, piše Capital.

Ova smjena i imenovanje izvedeni su praktično krišom na sjednici Vlade Republike Srpske održanoj prije petnaest dana, ali javnost o tome nije obaviještena, jer su i oni koji su u tome učestvovali vjerovatno svjesni koliko je to sramno.

– Gordana Guzijan je docent na Katedri za transfuzijsku medicinu Medicinskog fakulteta u Banjaluci, doktorka koja je čitav radni vijek provela baveći se transfuzijom i osoba koja je od Zavoda za transfuzijsku medicinu napravila uglednu zdravstvenu ustanove – kaže izvor iz Vlade Republike Srpske koji je potvrdio informacije o ovoj smjeni.

On dodaje da politika do sada nije imala upliv u ovu ustanovu, ali sada se i to promijenilo.

– Zavod za transfuzijsku medicinu do sada nije uopšte bio predmet političkih podjela i funkcija direktora ove ustanove nikada nije bila dio stranačkog plijena – objašnjava izvor.

On dodaje da je baš zato posebno poražavajuće katastrofalno novo kadrovsko rješenje, prenosi Srpskainfo.

– Strahinja Jurišić je 1986. godište i po struci je master inženjer menadžmenta, a to zvanje je stekao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. On je kadar Socijalističke partije, Petra Đokića, i odbornik SP u Skupštini Gradiške. Radio je u Ministarstvo energergetike i rudarstva, a potom kao rukovodilac filijale APIF u Gradišci i nema nikakve veze, ni radnog iskustva u zdravstvu – kaže sagovornik.

On dodaje da je Jurišić predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Amur” iz Gradiške i da mu je to pored APIF jedino rukovodno iskustvo prije imenovanja za v. d. direktora Zavoda za transfuzijsku medicinu Republiku Srpske.