U Jasenovom polju, pokraj Nikšića, žive preci najpoznatijeg Srbina na planeti – Novaka Đokovića – i njegovog davnog imenjaka, s kojim teniser ne dijeli samo ime, nego i fizionomiju.

Đokovići su porijeklom sa Čeva na Cetinju, odakle je Đoko Damjanović, rodonačelnik loze Đokovića, prešao u Nikšić nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna sa Turcima. Od Đoka počinju Đokovići.

Prvi Novak Đoković je zapravo unuk djeda Đoka, a 1905. godine se iz Jasenovog polja otisnuo u Čikago. Dva puta se vraćao u otadžbinu kako bi je branio od uzurpatora, te je učestvovao u Balkanskim ratovima, a kasnije bio jedan od vojnika koji su učestvovali u probijanju Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu. Nakon završetka u to vrijeme najvećeg sukoba u istoriji čovječanstva on ostaje u Jasenovom polju gdje je radio kao sudija porotnik.

Zanimljivo da je sličnost dva Novaka Đokovića ogromna o čemu svjedoči i jedna fotografija iz arhive. Uostalom prosudite i sami:

O prvom Novaku Đokoviću u jednom intervjuu za “Nedeljnik” je prije tri godine govorio djed Radonja (85), njegov sin.

“Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom – jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gdje hljeba nema, ali on je želio da pomogne svojima. Poslije Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gdje je postao sudija porotnik”, ispričao je djeda+ Radonja.

Sjeća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Albanaca, u kuću njegovog oca došao Novakov pradjeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gdje se Novakov djeda Vladimir zaposlio u rudniku “Trepča” i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gdje je Vladimir kao predstavnik firme “Tehnopromet” za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.

Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina – Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera svijeta.

Djed Radonja, ipak, nije bio siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:

“Ali ima logike. Novakov pradjed i djed, Neđeljko i Vladimir, puno su voljeli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovjek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu”, rekao je Radonja, prenosi B92.