Prva Banka mlijeka u Srpskoj otvorena je prije skoro godinu dana, ali kada će i zvanično početi sa radom još nema informacija iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Osnivanje prve Banke humanog mlijeka pokrenuto je još 2020. godine na tradicionalnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, a na inicijativu Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”.

Cilj je bio da se prevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano majčino mlijeko, koje je najbolja hrana i lijek.

U okviru humanitarne akcije prikupljeno je tada skoro 677.000 KM, a za ovaj projekat Vlada RS je odobrila još 820.000 KM.

Banka mlijeka, kao i adaptirani i opremljeni poliklinički dio Klinike za dječije bolesti u Banjaluci, svečano je otvorena prošle godine u septembru, uz prisustvo visokih zvanica. Međutim, do danas nema informacije nadležnih kada će majke moći donirati svoje mlijeko. Srpskainfo je ova pitanja još prije mjesec dana poslala UKC RS, ali od njih nema odgovora.

Više ne znaju ni u Udruženju “Mrvice”, koje je bilo pokretač ove ideje, i koje je takođe bez zvaničnog obavještenja o početku rada Banke.

– Banka je otvorena prošlog septembra, tada smo bili i mi ispred udruženja, da sve obiđemo i pregledamo. Sve je pripremljeno i kupljeno, nadamo se da će do kraja godine Banka početi s radom, kako bi majke i djeca dobili adekvatnu pomoć kada smo već sve uradili – rekla je Jelena Ćetković, predsjednica Skupštine udruženja.

U Banci mlijeka inače se čuva i testira mlijeko koje druge majke daruju za prijevremeno rođenu djecu. Dok neke majke na žalost nemaju mlijeka ili ga nemaju u dovoljnim količinama, dio porodilja s druge strane baca određene količine mlijeka, jer ga stvaraju u velikim količinama.