U 21.00 počela je druga generalna proba uoči sutrašnjeg finala Evrovizije i izvođače će na ovoj probi ocjenjivati žiri, ali na pozornici večeras neće biti predstavnik Holandije Jost Klajn koji je pod istragom jer je danas učestvovao u jednom incidentu.

EBU je objavila saopštenje u kojem su otkrili kako je Jost još uvek pod istragom i napisali su kako će žiri ocjenjivati njegov nastup u ovoj izuzetno neobičnoj situaciji.

“Istraga o incidentu sa holandskim predstavnikom na ovogodišnjoj Evroviziji još traje. Takođe se vode razgovori između EBU-a i holandske televizijske kuće AVROTROS koja učestvuje u prenosu Evrovizije. Dok istraga traje, EBU je odlučio da Jost Klajn neće nastupiti tokom druge generalne probe tokom koje glasa žiri 37 zemalja učesnica. Umjesto toga koristiće se njegov nastup iz drugog polufinala”, napisali su.

Podsjetimo, predstavnik Holandije nije učestvovao na generalnoj probi uoči finala.

EBU je obavijestila javnost kako je muzičar učestvovao u incidentu te istražuju okolnosti i nisu naveli o kakvom se incidentu radi. Društvenim mrežama uskoro se proširila glasina kako se Jost fizički sukobio sa jednim članom izraelske delegacije, ali o tome još nema službene potvrde.

Prema pisanjima korisnika društvenih mreža Jost je navodno nasrnuo na jednog člana izraelske delegacije nakon što je ovaj spomenuo Joostovog pokojnog oca u negativnom kontekstu.

Na danas održanoj generalnoj probi uoči finala Evrovizije u Malmo Areni se nije pojavio predstavnik Holandije Jost Klajn.

Svi ostali izvođači koji će sutra predstavljati svoje zemlje u finalu su odradili probu, a organizator se oglasio nakon Jostovog nedolaska na eurovizijsku pozornicu.

“Trenutno istražujemo incident koji nam je prijavljen, a koji uključuje holandskog predstavnika. Do daljeg neće biti na probama. Trenutno nemamo dodatnih komentara i nove informacije na ovu temu ćemo objaviti kada ih budemo imali”, napisali su danas popodne u obrazloženju.

Ovaj potez organizatora navodi na razmišljanje da li će Holandija uopšte nastupiti u finalnoj večeri Evrovizije.

U međuvremenu, Jost je šokirao fanove time što je, sa svog profila na Instagramu, obrisao sve fotografije i video snimke Evrovizije 2024, piše B92.