-Ovo je težak dan za Banju Luku. Možemo kreirati nove politike, ali teret prethodnih loših odluka, u kojima nismo učestvovali, nažalost moramo nositi. Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Staniviković tokom jutrošnje deložacije parkinga Stare autobuske stanice, u okviru višedecenijskog spora između Grada i preduzeća „Autoprevoz“.

Ističe da kada je postao gradonačelnik – ovo je već bila izvršna presuda.

-Koliko god se nama one ne sviđale, one su legalne.  Mi smo u dva navrata uspjeli da zaustavimo deložaciju na koju nismo imali pravo, rizikovali krivične prijave, mnogi građani koji su tih dana branili gradsko zemljište su dobili i novčane kazne, koje sam ja lično platio. Ali danas se drugačije ophodimo, jer naš je cilj bio da ostvarimo bolju pregovaračku sposobnost i kapacitet, u kojem je Autoprevoz rekao da su spremni odustati od par hiljada kvadrata Vidovdanske, što je takođe spor od nekoliko miliona. Našom borbom i razgovorom, se možemo nadati da Autoprevoz odustane od 50 miliona KM tužbenih zahtjeva – kazao je gradonačelnik.

Kako je kazao – na parkingu Strae autobuske stanice na ključnim tačkama, koje u protekla dva pokušaja deložacije nisu mogle biti označene zbog čega su deložacije i odgođene, jutros se nalaze automobili.

-Pitanje je da li će moći to sve da iscrtaju, to je opet do pravnih radnji, ali mi smo ovdje i jutros na parkingu. Ukoliko dođe do onoga što je planirano, mi ćemo zadržati pravo naplate parkinga. Grad je to dobro definisao, čak i kada ovo bude oteto od Grada, sud je tako rekao da mi zadržavamo pravo prihoda i naplate parkinga u jednom dijelu i ostaje parkiralište, a i to je neka vrsta nečega što zadržavamo u svemu tome – kazao je gradonačelnik.

Ističe da čovjek ne može danas biti optimističan.

-Nije lak put, ali ćemo istrajati i uspjeti u najtežem sporu izvući najveću korist. Nakon što smo spasili Sokolski dom, Radnički univerzitet i riješili kompleksno pitanje kina “Kozara” spasićemo i veliki dio gradskog zemljišta u slučaju “Autoprevoz” – naveo je gradonačelnik, ističući da je i na na današnju deložaciju pozvao sve odbronike da budu ovdje.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak u Gradskoj upravi, navodeći da jedina stvar oko koje su odbornici iskazali saglasnost jeste da se izbace sve špekulacije i da se radi usaglašeno.

– Tako će u narednom periodu biti formirana radna grupa i pokušaćemo doći do sporazuma sa Autoprevozom. Imamo dva puta, od kojih prvi da idemo do kraja u pravnu borbu za Vidovdansku ulicu, što je neizvjesnost. Drugi put, put pregovora u kojima će svi učestvovati da pokušamo da spasimo Banju Luku od tužbenih procesa i kamata, da Autoprevoz odustane od dijela Vidovdanske, da se sačuvamo Muzej, spomenik 12 beba i da dalje zadržimo naplatu parkinga na lokaciji Stare autobuske stanice. Ovo sve po presudi gubimo, ali idemo u tom pravcu da to sve spasimo – zaključio je gradonačelnik.

Direktor „Autoprevoza“ Sladomir Đurić kazao je da su jasno rekli i na jučerašnjem sastanku u Gradskoj upravi da smo spremni da se bez nadoknade odreknemo skoro polovine imovine onog dijela koji je od opšteg i javnog interesa, a to je  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, parcela na kojoj je izgrađen spomenik 12 beba i dijela Vidovdanske.

-Ovaj dio imovine spremni smo da prepišemo na Grad, a sve u jednom duhu pronalaženja kompromisa kako bismo na ovu agoniju koja traje 20 godina stavili tačku – kazao je Đurić.