Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo biće dio tima za odbranu Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD-a, u sudskom postupku koji počinje 22. novembra u Sudu BiH.

To je za Avaz potvrdio sam Nobilo.

– Ulazim u tim za odbranu. Postigli smo dogovor – rekao nam je on, dodavši da još ne zna da li će ići 22. novembra u Sud BiH.

Ranije je Dodik odbio da se izjasni o krivici, kazavši da je Sud nelegitiman, prenosi Avaz.

U Sudu BiH zakazan je glavni pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića za 22. novembar u 13 časova.

Ročište o izjašnjenju o krivici Dodika i Lukića održano je u Sudu BiH 16. oktobra kada su izjavili da ne razumiju optužnicu na što je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopštila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Sudski postupak će u nastavku procesa voditi sudija Mirsad Strika.

Optužnica tereti Dodika i Lukića za „nepoštivanje odluka visokog predstavnika“.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv njih zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN. Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan. Ranije su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove odbrane za izuzeće sudije Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila i odbila prigovore.