Ilija Grahovac alias Zmaj od Šipova negirao je u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu krivicu po optužnici koja ga tereti za ugrožavanje sigurnosti Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a.

Dražen Vulin, predsjednik Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu potvrdio je ovu informaciju za Srpskainfo i dodao da je nastavak glavnog pretresa Grahovcu zakazan za 25. septembar ove godine.

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu je u maju potvrdio optužnicu protiv Grahovca koja ga tereti za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, a za koje je prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske zaprijećena maksimalna kazna do dvije godine zatvora.

– Optuženi Ilija Grahovac je 7. oktobra 2022. godine, u ugostiteljskom objektu u Šipovu, prilikom praćenja televizijskog prenosa protestnog skupa na kojem je oštećeni Branislav Borenović držao govor, istom uputio prijetnje, te je od prisutnih lica tražio da snimaju iznošenje prijetnji i da takve snimke javno objave. Snimak pomenutih prijetnji je 9. oktobra 2022. godine, objavljen je na internet stranicama Jutjub i Tviter – navedeno je u optužnici.

U video snimku koji traje oko četiri i po minute, vidio se Grahovac kako sjedi u lokalnoj kafani i sa nekolicinom mještana gleda prenos na televiziji sa protesta opozicije u Banjaluci.

Na videu se čuje da neko od prisutnih u kafani pita Grahovca zašto nije otišao u Banjaluku na proteste da kaže narodu “istinu“.

U nastavku, Grahovac psuje Borenoviću, navodeći da ga treba ubiti jer je „gori od Izetbegovića“. Osim što Borenoviću ne izgovara pravilno prezime, pa sve vrijeme izgovara Burenoviću, Grahovac ga naziva stranim plaćenikom, a u videu se okomio se i na Trivićevu za koju je rekao da je “gora od Bisere Turković i da je treba ubiti”.

– Mi imamo Dodika Milorada, iskrenog patriotu i Srbina. Burenoviću gledam te u Taxi baru. J…em ti mater! – rekao je, između ostalog, Grahovac, dok osoba koja ga snima „potpiruje vatru“ i govori mu zašto nije otišao u Banjaluku.