“Postaviti garu u hodnik, pa dočekati četnika i ubiti kopile!” Ovo je jedna od brojnih prijetnji, koje se u posljednja dva dana putem društvenih mreža upućene na adresu ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića.

On je povodom toha poručio na Tviteru – Možete prijetiti koliko hoćete, ali red, rad i disciplina će se poštovati!

Situacija se zakuvala još u petak, kada je Nešić, kako je potvrdio za banjalučke portale, krenuo u obilazak kancelarija u Ministarstvu, da bi utvrdio ko je na radnom mjestu, a ko je otišao s posla, navodno, zbog džume – molitve koja se petkom obavlja u džamijama.

– Moj jedini cilj je rad i red. Poštujem nacionalna i vjerska opredjeljenja svakog zaposlenog, ali vjera ne može biti izgovor za javašluk. Uostalom, krajnje je vrijeme da neko javno kaže da je BiH sekularna država i da po zakonu nije propisano vrijeme za džumu. Zna se kad je radno vrijeme i koji su dani radni, a koji slobodni, kazao je Nešić.

Odmah su se javili “branioci vjere”, koji su ovaj Nešićev potez protumačili kao pritisak na zaposlene na nacionalno – religioznoj osnovi.

– Tačno na zvuk ezana, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je sa 4 savjetnika i 2 naoružana tjelohranitelja obilazio kancelarije Ministarstva bezbjednosti, objavljeno je na jednom FB profilu.

Ministar bezbjednosti je pojasnio da nije prvi put da nešto traži od zaposlenika Ministarstva i da traženo ne dobije na vrijeme. Inu toku radnog vremen, Zato je, tvrdi, i krenuo u obilazak. Sa pripadnicima obezbjeđenja koji su po prirodi posla – naoružani.

Navodi da su sa njim bili njegovi pratioci, odnosno pripadnici obezbjeđenja, koji su naoružani uvijek, bilo da ga, kao štićenu ličnost, prate unutar Ministarstva ili izvan zgrade.

– To nije ništa neobično, niti protivno propisima, ali eto, to je bio povod za medijsku halabuku i prijetnje na društvenom mrežama, utemeljene na izvrtanju činjenica. Ponavljam, moj jedini cilj je red i disciplina, kaže Nenad Nešić.