Ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara Nenad Nešić uputio je članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću otvoreno pismo zbog njegovih najava o blokadi sklapanja međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne i južne gasne interkoncekcije.

Pismo prenosimo u cjelini:

Gospodine Komšiću,

pažljivo sam pročitao i pogledao Vaše jučerašnje izjave u kojima najavljujete blokadu sklapanja međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne i južne gasne interkonekcije i jezikom ucjena svoju saglasnost uslovljavate donošenjem Zakona o gasu na nivou BiH.

Prije svega, trebalo bi da znate da ucjene u ovoj zemlji nikada nikome ništa nisu donijele, nego da se do rješenja dolazi razgovorima i kompromisima. Bili ste i poslanik u Predstavničkom domu PS BiH pa zašto niste progurali zakon kada je to tako jednostavno? Zašto osam godina ništa niste radili da se to pitanje riješi? Kuda bi ova zemlja otišla i kakve bi posljedice po građane bile kada bi i mi sada uzvratili Vašim jezikom ucjena i ispostavili svoj spisak zahtjeva da bi dali saglasnost za projekte u FBiH?

Znate li koliko godina treba da se izgradi gasovodna mreža i da gasifikujemo čitavu zemlju, i koliko će djece još oboljeti zbog zagađenja? Da li Vas je briga što nam svako treće djete ima astmu zbog zagađenja?

Smeta Vam ruski gas iz “Turskog toka”, ali Vam smeta i azerbejdžanski iz `Transjadranskog toka`. Šta Vi predlažete? Kako da zaobiđemo komšije i kojim putem da dobijemo gas sa Aljaske ili iz Katara i Irana?

Volio bih da nam prezentujete jedan dokaz o famoznom ruskom uticaju preko gasa. Ne vidim da su Sarajlije postale rusofili zbog ruskog gasa na koji se griju, a koji ste Vi, pretpostavljam, isključili u svom stanu!? Znate li uostalom i da Jadransko-jonskim gasovodom protiče gas iz azerbejdžanskih gasnih polja čiji je suvlasnik ruska kompanija? Kako to da oba gasa valjaju zemljama EU, ali ne valjaju Vama?

Odgovorna vlast, gospodine Komšiću, ne samo da ne bi blokirala početak projekta za čiju realizaciju treba možda i decenija, nego bi već pravila plan kako da građanima i privredi pomogne i subvencioniše prelazak na čiste energente koji će smanjiti zagađenje naše okoline i omogućiti da i zimi naša djeca udišu čist vazduh.

Divim se Vašoj proročkoj sposobnosti da i za deset godina u politici i vlasti vidite Milorada Dodika i Dragana Čovića.

I na kraju, gospodine Komšiću, nisu naši građani ni naivni ni glupi. Zna se ko profitira izostankom gasifikacije i za koga radite. Profitiraju sponzori partije čiji ste trabant koji su samo za ovu sezonu zgrnuli milione na previsokim cijenama peleta. Štitite Vi, gospodine Komšiću proizvođače peleta a ne građane BiH, i to je jedina istina! Neka Vam je na čast!