Svršeni srednjoškolci koji u prvom roku nisu uspjeli da upišu željeni studijski program dobili su drugu šansu, a prema podacima javnih univerziteta u Srpskoj mjesta ima još za 2.094 brucoša, od čega polovina na budžetu.

Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu raspisali su konkurse za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija za akademsku 2023/2024. godinu u drugom upisnom roku.

Nakon prvog upisnog roka, na banjalučkom Univerzitetu budućim studentima na raspolaganju je ostalo još 1.089 indeksa, od čega 568 na budžetu. Univerzitet u Istočnom Sarajevu raspolaže sa još 1.005 slobodnih mjesta, od kojih će školovanje 528 brucoša biti finansirano iz budžeta.

Najviše mjesta, kada je u pitanju banjalučki Univerzitet, ima na Medicinskom fakultetu gdje je slobodno još 273 mjesta, od čega je 209 na studijskim programima na engleskom jeziku.

Vrata Prirodno-matematičkog fakulteta otvorena su za 130 kandidata, a dosta mjesta ima i na Filološkom, Mašinskom, zatim Fakultetu političkih nauka te Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom i Elektrotehničkom fakultetu.

Dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci Biljana Babić rekla je da je interesovanje na prvom upisnom roku bilo na prošlogodišnjem nivou, dok u drugom očekuju veći odziv kandidata, jer su tokom ljetne pauze imali veliki broj upita za pojedine studijske programe.

– Zadovoljni smo dosadašnjim odzivom i već sad imamo dovoljan broj upisanih studenata tako da sve studijske programe možemo bez problema realizovati. U drugom upisnom roku očekujemo povećanje broja upisanih, između ostalog, na srbistici – rekla je Babićeva.

Dodala je da su prošle godine dobili dva nova studijska programa, odnosno sinologiju sa akcentom na kineskom jeziku i romanistiku, gdje je izvršeno spajanje francuskog i italijanskog jezika sa dva izlazna profila.

Veći broj upisanih očekuju i na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci. Prodekan za nastavu na ovom fakultetu Vesna Mrdalj poručila je kandidatima, koji još nisu jasnog opredjeljenja, da upišu neki od njihovih studijskih programa.

– Na tri studijska programa, odnosno biljna i animalna proizvodnja, te agrarna ekonomija i ruralni razvoj ima ukupno 52 slobodna mjesta – rekla je Mrdaljeva.

Kada je riječ o slobodnim mjestima za upis na prvi ciklus studija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, najviše indeksa nudi Filozofski fakultet, gdje su vrata otvorena za još 302 brucoša na 17 studijskih programa. Svršeni srednjoškolci koji se odluče za Poljoprivredni fakultet na raspolaganju imaju 63 slobodna mjesta, za tri više nego na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

Dekan paljanskog Ekonomskog fakulteta, gdje mjesta ima još za 59 brucoša, Marko Đogo rekao je da su od prvog upisnog roka, koji je bio na prošlogodišnjem nivou, očekivali više.

– U drugom upisnom roku očekujemo još 15-tak kandidata, kao što je bilo prošle godine. Od Vlade Republike Srpske smo za ovu godinu tražili i dobili 114 mjesta za brucoše, tako da je velika šansa da će nekih 20, 30 mjesta ostati upražnjeno – kazao je Đogo.

Dodao je da ih je ove godine pozitivno iznenadio odziv na studijski program Turizam i hotelijerstvo, gdje je ostalo još samo osam mjesta.

– Nešto mjesta ima i na studijskom programu ekonomija, dok smo više očekivali od novog smjera digitalna transformacija, koji je kombinacija znanja iz IT oblasti i ekonomije. Vjerujem da je razlog to što je novi studijski program pa je malo ko čuo za njega – istakao je Đogo.

Prijave za upis na oba javna univerziteta u Srpskoj trajaće od 28. avgusta do 1. septembra, a kandidati se mogu prijaviti i elektronskim putem.

Prijemni ispit biće održan 4. septembra na većini fakulteta, dok upis primljenih kandidata počinje 11. i traje do 15. septembra, piše Glas Srpske.