Većina škola u Srpskoj neće primjenjivati drastične zabrane za učenike o nošenju mobilnih telefona. Oni se odnose jedino na upotrebu telefona na času.

Ujavnosti je juče odjeknula informacija da je Osnovna škola „Bila“ iz Viteza zabranila đacima donošenje mobilnih telefona, računara, MP3 i drugih sličnih uređaja u školu.

Iz ove škole kažu da su samo oživjeli stari projekat „Stop mobilnim telefonima u školu“ još iz 2019. godine, koji je pokazao dobre rezultate, te napominju da je takva odluka donesena na prijedlog Savjeta učenika, roditelja i nastavnika. Svim učenicima će, kažu, biti dostupni telefoni škole za sve informacije, i to do sedam sati naveče.

– Važno je napomenuti da svi nastavnici i učitelji tokom nastave neće biti dostupni na svojim mobilnim telefonima, kao primjer svim učenicima – rekli su iz ove škole.

Mada je sličnih najava ranije bilo i na području Srpske, škole ipak neće uvoditi klasične zabrane.

U Aktivu direktora osnovnih škola regije Doboj potvrdili su nam da nisu usvajali nikakve drastične promjene u vezi korištenja mobilnih telefona.  

– Za sada ostaje kao što je i bilo, nismo zauzimali jedinstven stav na nivou Aktiva, svaka škola će individualno donositi odluku – kaže predsjednik Aktiva, Ljubiša Blagojević.

Što se tiče škole „Vuk Karadžić“, u kojoj je on direktor, telefoni su zabranjeni samo na času.

– Dijete može da donese telefon, ali ne može da ga koristi za vrijeme nastave. U slučaju da upotrebljavaju mobilni na času, kućnim redom je propisano da im se telefon oduzme, a potom zovemo roditelje – objašnjava on.

I u Aktivu direktora srednjih škola Bijeljina ističu da ostaju pri ranijoj odluci da učenici ne smiju koristiti mobilne telefone tokom nastave. Cilj je da se skoncentrišu na predavanja.

– Nema tu klasičnog ometanja časa u smislu da njima zvoni telefon u učionici, ali je činjenica da đaci uz njih nisu fokusirani na nastavu – kaže predsjednik Aktiva, Duško Đurić. 

Ministarka prosvjete RS, Željka Stojičić, najavila je da planiraju u sve škole uvesti aplikacije za filtriranje internet saobraćaja, koja će sve učenike za vrijeme boravka u školi zaštititi od zlonamjernih sadržaja na internetu.