Poznati glumac Žarko Laušević preminuo je u 64. godini od karcinoma pluća, a glumac Nebojša Dugalić za jutarnji program televizije “Prva” govorio je o posljednjem razgovoru sa glumcem, čije uloge ćemo zauvijek pamtiti.

Dugalić i Laušević dijelili su filmsko platno više puta, a glumac se prvo osvrnuo na snimanje filma “Ruski konzul”, u kojem je Laušević govorio o smrti.

-Imali smo zaista mnogo prilika da radimo zajedno, zaista sam svaki kadar doživljavao kao posebnu privilegiju i blagoslov. Često se dešavalo da priželjkujem u nekim zahtevnim scenama, koje je on igrao briljantno, da se desi neka tehnička greška ne bi li gledao lepotu njegove igre ponovo. Uvek je bio maestralno različit, tako posvećen… U “Ruskom konzulu” igrao je lik koji odlazi, a njegova veličina je bila što kada bi se god dotakli teme o smrti, šalili bismo se i smejali. On je imao snage da se našali gledajući u blizinu svog odlaska. Upravo je teže kada vidite čoveka vanredne snage, koji s takom lakoćom govori o svom odlasku – rekao je Dugalić, a onda otkrio kako je izgledao njihov posljednji razgovor.

-Kada sam ga pozvao da ga pitam kako je, on mi je rekao: “Dugi, ne brini, rekli su mi da imam 20 odsto šanse, znaš li šta je 20 odsto. Zatim, smo se šalili na temu tih 20 odsto, i šalili i bili ozbiljni koliko bi svaki procenat trebalo ozbiljno da shvatimo – objašnjavao je glumac.

Dugalić se prisjetio kako su se Žarko i on upoznali, te otkrio da je imao utisak da sreće brata kog ranije nije poznavao.

-Upoznali smo se kada smo radili “Vreme zla”, ali smo se svakako znali od ranije. Neki odnosi počinju tako lako, kada imate utisak da ste nastavili neko druženje koje je trajalo čitav život. Sećam se da pri prvom susretu smo napipila beskraj zajedničkih tema, pitanja, nedoumica, da sam imao osećaj kao da sam sreo brata kog ranije nisam imalo prilike da upoznam – istakao je Dugalić.