Nećemo pustiti da nam nelegalni Šmit vršlja po Republici Srpskoj. Naravo da imamo mjere, ali one nisu za javnost, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Govoreći o tome da li postoje mjere u slučaju da se Kristijan Šmit pojavi u Srpskoj i da li one imaju veze sa policijom, Dodik je dao kontradiktorne izjave.

Prvo je poručio da je Srpska konstituisano teritorijalno i institucionalno, te da postoje mehanizmi da se ona brani – bezbjednosni, ali i politički.

– Nikom ne prijetimo, ali nećemo da prihvatimo čovjeka koji nije legitiman. Ne može u institucije. Ljudi će ga ganjati po ulicama, po putu, ne znamo šta ćemo s tobom. Ne znaš da li da ga braniš ili da ga ne braniš. Ali pošto smo spremni da garantujemo bezbjednost svakom tutisti, branićemo i njega – izjavio je Dodik na konferenciji za medije.

Upitan da li je znao da je za juče bio planiran dolazak Kristijana Šmita u Banjaluku, Dodik je odgovorio da ga “ne zanima”. A onda je dodao da je imao informacije da je dobio ganarcije od “Borenovića, Crnatka i Trivićke da će se sa njim sastati”, da je Miličević odbio i da je nakon toga “krenula spirala”.

– Želim da se zahvalim ovima iz opozicije što su ipak odbili takav sastanak i priključili se frontu borbe u Srpskoj proti nelegalnog visokog predstavnika. Očekujem da će ostati dosljedni u nekoj budućoj sličnoj situaciji. MUP RS mu ne daje više pratnju, niti će mu davati. Ako čujemo da se negdje nešto dešava, intervenisaćemo, da zaštitimo turiste. Jedini koji je ostao dosljedan da će se sastati sa Šmitom jeste potpredsjednik Duraković. Želio je da to učini u kabinetu, u Palati predsjednika, ali je taj sastanak zabranjen. Razmišljam da Durakoviću povećam platu za 10 odsto jer je odbio sastanak sa Šmitom u kafani. Da onda idući mjesec mogu da ga kaznim – poručio je Dodik.

Govoreći o tome zašto je na današnji sastanak u Banjaluci pozvao potpredsjednika RS iz reda Hrvata, Davora Paranjića, ali ne i pomenutog Ćamila Durakovića, koji predstavlja Bošnjake, Dodik je rekao: “Zašto da zovem čovjeka koji ima dijametralno suprotne stavove”.