U Narodnom pozorištu Republike Srpske 20, 21. i 22. oktobra gostovaće Beogradsko dramsko pozorište na Festivalu pod nazivom „Naši dani“.

Saradnja između BDP-a i NPRS-a se nastavlja i ove sezone. Kao i protekle sezone, Beogradsko dramsko pozorište gostuje sa svoje tri predstave. U petak, 20. oktobra, publike će gledati „Tramvaj zvani želja“, u subotu, 21. oktobra, na repertoaru je „Idiot“, dok je u nedjelju, 22. oktobra, rezervisan termin za izvođenje predstave „(Pra) Faust“.

“Tramvaj zvani želja“ autora Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički je koprodukcija BELEF festivala i Teatra Ulises (Ulysses). Uloge tumače: Branka Katić, Vanja Nenadić, Miloš Petrović Trojpec, Marko Todorović, Nađa Sekulić, Jovo Maksić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov i Bojana Stojković.

„Tramvaj zvani želja“ dramsko je djelo koje je literarna faktografija svrstala među klasike. Tenesi Vilijams je, 1948. godine, za ovo djelo dobio Pulicerovu nagradu. Vilijams u vožnji tramvajem iz svog djela progovara glasnim jezikom o temama koje su ga mučile, o slabostima koje su bile sastavni dio njegove egzistencije: mentalna labilnost, homoseksualnost i alkoholizam. Ova predstava govori o otkrivanju stanja ljudske duše, intimnim dramama svojih junaka, njihovim emotivnim previranjima, i samim tim čine ovo djelo aktuelnim u svakom vremenu. U vremenu koje nas zatiče nespremne sa haotičnim situacijama gdje je naš red vožnje pretvoren u paniku i nered, prenosi Srpskacafe.

„Idiot“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Ivice Buljana, u predstavi igraju: Mirjana Karanović, Vesna Čipčić, Milutin Milošević, Luka Grbić, Jana Milosavljević, Nikola Mijatović, Iva Ilinčić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Bojana Stojković, Aleksandar Jovanović, Ivan Zablaćanski, Nikola Malbaša i Milan Kolak.

Dostojevski je sa ironijom svoj najljepši književni lik nazvao idiotom, jer idealno dobar čovjek današnjeg svijeta zaista jeste idiot, maloumnik vrijedan sažaljenja. On je idiot jer ne može da ne bude iskren, duševan, pošten i blag. Ovo je priča o tome da je svakoga od nas snašla ta nezgodna okolnost da ispašta baš zbog onog najboljeg u sebi.

„(Pra) faust“ Johana Volfganga Getea, u režiji Borisa Liješevića, uloge tumače: Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Iva Ilinčić, Mirjana Karanović, Ivan Tomić, Danijel Sič, Ivan Zarić i Stanislava Nikolić.

Faust je dio životnog puta kada sve što smo gradili i čemu smo posvetili život izgleda promašeno i bez smisla. I spremni smo sve da bacimo u vodu zarad samo jednog trenutka utjehe. „Faust“ nas podsjeća na to da bi čovjek u bolu radije osjetio pravi život, kaznio godine koje su prošle, jer želi nazad u mladost, strast, neobuzdanost, zagrljaj. A u takvim trenucima Gospod čeka da nas preuzme iskušenje i da nam đavo vrati vrijeme, mladost i ljepotu… Sve osim slobode. Jer đavo daje iluziju slobode, i dok primijetiš da si u njegovoj vlasti, više nisi onaj koji si bio. Najpametniji čovjek ostaje razoružan, bez znanja, mudrosti i smirenosti.