Nastavak vanredne sjednice Skupštine grada Banje Luke, na kojoj su odbornici trebali da raspravljaju o rebalansu budžeta za 2023. godinu, nije održana zbog nepostojanja kvoruma.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ocijenio je jučerašnji dan vrlo izazovnim navodeći da je usvojenim prijedlogom odluke o realokaciji budžetskih sredstava riješen samo dio izazova sa kojim se Banja Luka suočavala u proteklom periodu, te je još jednom pozvao Skupštinu Grada da se što prije razmatra rebalans budžeta za 2023. godinu kako bi se riješila i druga preostala otvorena pitanja.

-Najćešća pojava u Skupštini Grada u ove protekle tri godine je, nažalost, da nema kvoruma za rad i dužnost rukovodstva Skupštine je da se to obezbijedi. Juče je dan bio jako izazovan i u borbi za važna tekuća pitanja za našu Banju Luku. Dan je donio dobre stvari za Banju Luku u teška vremena i zahvalan sam svim odbornicima što su podržali rješenje za isplate tuđe njege i pomoći, plate radnicima u Gradskoj upravi i javnim ustanovama. To znači da se danas isplaćuju pune plate, a prošle sedmice naši radnici su dobili regres koji ćemo dalje snažiti, a i očekuje ih i povećanje plata – kazao je gradonačelnik i potvrdio da je danas počela i isplata tuđe njege i pomoći i lične invalidnine.

Iako su riješena ova važna pitanja, gradonačelnik napominje da su i dalje ostala otvorena pitanja javnog prevoza koji i dalje funkcioniše zahvaljujući dobroj volji i dogovoru koji je postigao sa prevoznicima. Čekaju, kako je kazao i stipendije, korisnici subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima, poljoprivrednici, te druga pitanjima koje može da riješi samo rebalans.

-Nastaviću da razgovaram sa svim odbornicima, moramo da rješavamo pitanja koja su od važnosti za našu Banju Luku. Moja dužnost je da se borim za svaku odluku na Skupštini Grada, da imamo sjednice, da Banja Luka funkcioniše. A sve one koji se bave raznim teorijama zavjere ko pripada kome, pozivam da bar dio energije ulože u pitanje Banje Luke i biće nam mnogo lakše. Takođe, poručujem da ovo nije ni prva ni posljednja sjednica na kojima će se okupljati razne većine – kazao je gradonačelnik ističući da je njegova dužnost da se i dalje nastavi boriti da se riješe sva otvorena pitanja.

Istovremeno, oštro je demantovao navode koji su se pojavili u medijima da je bilo podmićivanja odnosno da je sa bilo kojim odbornikom razgovarao na taj način.

-Iako nisam kriv, izvinjavam se tim odbornicima zbog te neprijatnosti i zahvaljujem se svakom pojedinačno odborniku koji je bio spreman da razgovara o rebalansu.  Važno je reći da imamo dio odbornika, koji pokazuje jasnu svijest o važnosti da ova pitanja budu na dnevnom redu – kazao je gradonačenik uz poruku da se borba za Banju Luku nastavlja i da rebalans donosi dobro Banjoj Luci.

Ovom prilikom, pozvao je rukovodstvo Skupštine Grada da zakaže održavanje redovne sjednice za čije zakazivanje je danas trebalo da bude održana sjednica Kolegijuma, navodeći da dva mjeseca nije bilo redovne sjednice Skupštine.

-Pozivam odbornike da bez obzira na političku pripadnost shvate važnost ovog i da se oko toga okupimo – zaključio je gradonačelnik.

Potpredsjednik Čudić: Nema kvoruma za nastavak zasjedanja
Potpredsjednik Skupštine grada Banje Luke, Saša Čudić kazao je da je mogao samo da konstatuje prekid današnjeg nastavka 15. vanredne sjednice zbog nepostojanja kvoruma.

-U sali su se nalazila samo četiri odbornika, čime nisu stvoreni uslovi za nastavak sjednice. O novom terminu održavanja javnost će biti naknadno obaviještena – kazao je Čudić.