Pored ostrva Ceja u Medulinskom zalivu uočeno je u ponedjeljak sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

Ovu informaciju objavili su na Facebooku iz Aquariuma Pula.

“Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usljed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna.

Ova vrsta invazivnog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice.

Ribu je ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović“, napisali su na Facebooku.

Šta su napuhače?

Napuhače pripadaju porodici otrovnih riba iz reda četvorozupki (Tetraodontiformes) po kojoj je cijeli red dobio ime. Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu “napuhanost” jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca, piše Morski.hr, prenosi N1.

Umjesto bijega, napuhača koristi svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Neke vrste takođe imaju bodlje na koži kako bi ih učinile još manje ukusnima. Grabežljivac koji je uspije zgrabiti neće dugo uživati u ulovu. Gotovo sve napuhače sadrže tetrodotoksin, vrlo jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj živčanog i dišnog sustava te prouzročiti smrt.

Za ljude je tetrodotoksin smrtonosan, do 1.200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov.