Najmanje troje ljudi je nastradalo od posljedica nevremena i katastrofalnih poplava koji su u posljednja 24 sata zahvatili Sloveniju, javlja slovenačko “Delo”.

Ministar odbrane Marjan Šarec rekao je da je situacija ozbiljna, da je vojska na terenu i da je aktiviran akcioni plan Vihra.

Vatrogasci, civilna zaštita i vojnici imaju problem da pristupe pogođenim područjima jer su putevi poplavljeni i neprohodni na mnogim mjestima, a u Kamniku je voda odnijela mostove i poplavila privatne objekte i javne ustanove.

Slovenački državljanin poginuo je na području Kamnika, a dva nizozemska državljanina poginula su u planinama u oblasti Kranje.

Okolnosti pogibije se još utvrđuju, potvrđeno je iz Generalne uprave policije.

Policija još istražuje okolnosti pogibije, ali prema do sada dostupnim informacijama, čini se da su sve tri žrtve mogle nastradati u poplavama ili nevremenu.

“U Kamniku se sugeriše da bi smrt mogla biti posljedica poplava, ali se na planinama sugeriše da je smrt nastupila od udara groma. Okolnosti pogibije se još utvrđuju”, naglasila je Maja Adlešič Ciperle iz Opšte uprave policije.

Policija je jutros obaviještena o pogibiji slovenačkog državljanina na području Kamnika, a sinoć je obaveštena da su dva stranca nestala u planinama na području Kranja.

Više informacija biće dostupno kada policijski službenici završe sa uviđajem, istakla je Adlešič Ciperle.

Evakuišu se stanovnici Celja

Zbog veoma loše hidrološke prognoze i velike vjerovatnoće izlijevanja Savinje, kreće evakuacija cijelog područja Lišća na desnoj obali i Trubarjeve, Malgajeva do Ljubljanske ulice i cijeli stari dio Celja od centra grada na lijevoj obali Savinje.

Mole se svi građani da se pridržavaju uputa Službe zaštite i spašavanja.

Kako piše 24ur.com, štab Civilne zaštite u Laškom takođe razmišlja o evakuaciji.

Stabilizacija tek u ponedjeljak

Pljuskovi su počeli u podnožju Julijceva i prešli u Gorenjsku i Korušku i Savinjsku kotlinu.

Problemi će se sada prenijeti na jugoistok zemlje, Kočevsku i Dolenjsku.

Na zapadu i u centralnoj Sloveniji više neće biti ovako obilnih pljuskova, ali će se situacija pogoršati na istoku do granice sa Hrvatskom, navodi “Delo”.

Još jedna oluja se očekuje u nedjelju, ali neće izazvati takve probleme, vrijeme će se smiriti tek u ponedjeljak.