Nacionalne manjine u Hrvatskoj biraju danas svoja vijeća i predstavnike u županijama, gradovima i opštinama.

Biraće se 339 vijeća i 106 predstavnika u 19 županija, Gradu Zagrebu koji ima status županije, 65 gradova i 116 opština.

U birački spisak za izbor manjinskih vijeća upisana su 232.053 birača, a u spisak za izbor predstavnika 17.760 birača.

Vijeća će birati 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19. Na izbore izlazi oko 5.700 kandidata.

Manjinska vijeća biraju se u županijama, gradovima i opštinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 odsto stanovništva, u gradovima i opštinama u kojima živi više od 200 i u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Ako ti uslovi nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu ili opštini živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika.

U opštinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25.

Hrvatska Državna izborna komisija pozvala je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore i da glasaju za kandidate koji će ih predstavljati u iduće četiri godine.

Državna izborna komisija će u podne i u 17.00 časova objaviti podatke o odzivu, dok će objedinjene rezultate manjinskih izbora sutra.

Srpsko narodno vijeće pozvalo je pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj da izađu na manjinske izbore, jer time jačaju institucije manjinske samouprave i daju podršku za nastavak aktivnosti poput obilježavanja ključnih događaja antifašističke i srpske istorije u Hrvatskoj, razvoja infrastrukture, informisanja, za nastavak izgradnje i opremanja kulturnih centara, kao i obrazovnih aktivnosti Srba u Hrvatskoj.