Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata danas će raspravljati o usaglašavanju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, a u vezi sa odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i uloženog amandmana.

Vijeće naroda Republike Srpske nije juče postiglo dogovor o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u vezi sa pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić rekla je da su Bošnjaci pokrenuli vitalni nacionalni interes na samo jedan član Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, te precizirala da je riječ o članu osam koji se odnosi na kaznene odredbe.

– Kada je riječ o amandmanu Kluba delegata bošnjačkog naroda, od osam delegata u ovom klubu pet je bilo “za”, pa su tražili da se član osam iz ovog zakona u potpunosti briše – rekla je Golićeva novinarima i dodala da se Bošnjaci u amandmanu poistovjećuju sa BiH, kao da predstavnici drugih naroda ne žive na ovim prostorima, piše RTRS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila nedavno je Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se uvode krivična djela protiv časti i ugleda – kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.