Ministar rada i boračko invalidske zaštite Danijel Egić zakazao je za ponedjeljak sjednicu Ekonomsko socijalnog savjeta RS, a na dnevnom redu će biti minimalac za iduću godinu, saznaje Srpskainfo.

Sastanak je zakazan za 13 časova i sve su prilike da će uz ministra Egića, koji je predsjedavajući savjeta, na pregovore doći predstavnici Saveza sindikata RS, Ranka Mišić i Vlado Pavlović, te predstavnik Konfederacije sindikata RS Zoran Despotović.

Da li će sindikalci i ovoj puta razgovarati sami sa sobom, zavisi od predstavnika Unije poslodavaca RS.

Do sada su poslodavci uporno odbijali pregovore sa sindikatom i rješenja tražili u razgovorima sa predstavnicima vlasti u Srpskoj.

Međutim, kako saznaje Srpskainfo, u ponedjeljak bi se ipak socijalni partneri mogli naći za istim stolom.

Podsjećamo, Unije poslodavaca u Ekonomsko socijalnom savjetu predstavlja potpredsjednik Unije Janko Petrović, inače predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS, te generalni sekretar Unije Saša Aćić.

Oko minimalca za iduću godinu podigla se velika prašina, nakon što je predsjednik Republike Milorad Dodik više puta izjavio da minimalna plata treba da bude 1.050 KM, inače će Srpska ostati bez radnika.

Poslodavci tvrde da će, ako se tako odluči, biti zatvoreno najmanje 10.000 radnih mjesta, dok je Savez sindikata RS zdušno podržao Dodikov prijedlog.

Unija poslodavaca je predložila minimalac od 750 KM, odnosno povećanje od samo 50 KM u odnosu na postojeću minimalnu platu.