Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH za održavanje javnog skupa ispred Suda i Tužilaštva BiH, 1. septembra, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz bezbjednosnih razloga.

– Podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa – ističe se u saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Nadležni policijski organ je procijenio i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

– U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa – naveli su u saopštenju.

MUP Kantona Sarajevo je takođe zabranio i okupljanje Udruženja “OZON BiH – Politički pokret demokrati BiH” u petak 1. septembra, iz razloga neblagovremenog podnošenja zahtjeva i neispunjavanja formalnih uslova za održavanje javnog skupa.

Podsjećamo, Kantonalno Ministarstvo saobraćaja nije odgovorilo na zahtjev Odbora za zaštitu Srba u Federaciji da odobre obustavu saobraćaja u dijelu Sarajeva gdje je za petak, u 18 časova, najavljeno okupljenje “Srpska pred sudom”, zbog optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.