Nemamo prostora ove godine za povećanja plata u administraciji, kaže ministarka finansija RS Zora Vidović nakon što su sindikati najavili protestnu šetnju za 29. septembar. 

Ona tvrdi da su ispoštovane sve stavke sporazuma koji su predstavnici pet granskih sindikata potpisali s Vladom RS kao poslodavcem.

– U junu prošle godine smo povećali 10 odsto platu. Tada je tako i dogovoreno. Od 1. januara, po dogovoru, povećana je plata pet odsto za one koje imaju platu nižu od prosječne republičke plate. Onda smo rekli da ćemo se, nakon analiziranja stanja prihoda, rashoda, u ovoj godini dogovarati oko eventualnog povećanja ili nepovećanja plata. Sve zavisi kakav je prihod – rekla je Vidovićeva.

Po njenim riječima, ministarstvo je za ovu godinu planiralo povećanje prihoda od osam odsto, dodajući da planirani prihodi u indirektnim porezima nisu ostvareni.

– Prema tome, mi nemamo prostora ove godine za povećanje plate administraciji – rekla je Vidovićeva.

Navodi da je novac predviđen za usklađivanje plata radnicima u prosvjeti od januara 2024. godine.

– To ćemo raditi u naredne tri godine – 2024, 2025. i 2026. godine, i oni će u tom momentu dostići plate administracije – poručila je Vidovićeva.

Na Saboru pet sindikata juče je donesena odluka o protestima u Banjaluci  zbog nezadovoljstva odnosom Vlade RS kao poslodavca. Protest je najavljen za 29. septembar, a organizuju ga sindikati uprave, unutrašnjih poslova, strukovni sindikati medicinskih sestara i tehničara i doktora, te Samostalni sindikat radnika u socijalnoj zaštiti RS.

Tvrde da ih je poslodavac, odnosno Vlada Republike Srpske izigrala.

– Sporazum potpisan sa republičkom Vladom polovinom prošle godine nije u potpunosti realizovan, odnosno nije došlo do sprovođenja četvrtog koraka iz tog dokumenta – povećanja plata u drugom kvartalu ove godine – poručuju sindikalci.

PROSJEK

Julska prosječna plata u javnoj upravi, policiji, te u djelatnosti zdravstvene zaštite je iznosile 1.581 KM. Njihove prosječne plate su oko 300 KM veće od ukupno prosječnih plata u Srpskoj.