Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je u Sarajevu izrekla kaznu u iznosu 6.000 KM političkom subjektu Snaga naroda i predsjedniku ove stranke koji je i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Rami Isaku za spot objavljen na društvenim mrežama, za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju, i naložila povlačenje ovog spota.

CIK, rečeno je na sjednici, nije uspio dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa.

Član CIK-a Željko Bakalar konstatovao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcionisanje, ali da je visina kazne nedovoljna.

“Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona”, istakao je Bakalar.

Prema njegovim riječima, dobijena izjašnjenja stranke, Isaka i MUP-a FBiH u kojima se pozivaju na odredbe Izbornog zakona prilično su sinhronizovana.

“Mislim da je urađena priprema ekskulpacije /opravdanja/ po drugim osnovama”, ocijenio je Bakalar, koji je naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju “Zvezda Granda”, govori da se svjesno išlo u kršenje zakona.

Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, vjerovatno, vizijom da je i negativna reklama reklama.

“Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat”, zaključio je Bakalar.

Predsjedavajuća CIK-a Irena Hadžiabdić smatra da je izrečena sankcija adekvatna učinjenom djelu koje je Komisija uspjela dokazati.

Pjesma i video-spot o Rami Isaku, federalnom ministru unutrašnjih poslova i predsjedniku stranke Snaga naroda, objavljen je na zvaničnom “Jutjub” kanalu ove stranke, te društvenim mrežama “Fejsbuk” i “Instagram”, kao i na Isakovim društvenim mrežama.

Spot je sniman u nekoliko gradova, između ostalog, u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i do sada je na “Jutjub” kanalu stranke zabilježio 273.000 pregleda.

Spot počinje Isakovim riječima “ima dovoljno patriota, ne d’o bog ako se desi rat, da ovu državu možemo da branimo”, nakon čega slijedi pjesma “Snaga naroda”.

U spotu se pojavljuju i ratni muslimanski ratni komandanti Naser Orić i Sefer Halilović.